’Jag förlorar min chefstjänst’

2009-04-28 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

När företaget omorganiserar kan veckans frågeställare tvingas lämna över sin chefstjänst till någon annan. Tappa inte ansiktet om det blir så, utan visa att du tycker att dina nya arbetsuppgifter är roliga och att du vill leverera bra resultat, råder Gunilla Arhén.

Fråga:Företagets nya ledning har utlyst alla chefstjänster. Ansvariga inom hr har tagit extern hjälp, och nu har svaren redovisats. Jag kommer sannolikt inte ha kvar min chefstjänst. Jag har en lång specialistutbildning. Med den som bas har jag successivt avancerat till högre chefstjänster.

I stort uppfattar jag att jag har varit en uppskattad chef som har initierat nya sätt att arbeta och tagit fasta på specifika utmaningar för den kategori som jag själv representerar.

Jag har också drivit organisationsfrågor så att våra intressen bättre ska tillvaratas i ledningssammanhang. Jag har arbetat hårt och resultatorienterat, med goda mätbara resultat. Därför är jag förvånad och funderar över min fortsatta framtid.

Det finns inte så många alternativa företag, och jag är inte längre helt ung. Har inget självklart nätverk att samråda med. Tyvärr är jag beroende av min lön eftersom jag har stora lån på huset.

Det finns möjlighet att gå tillbaka till min specialisttjänst, även om både jag och min omgivning inser att det innebär att jag kliver ner flera nivåer. Därför känns det inte riktigt bra. Skulle helst vilja hitta andra lösningar. Frågan är bara vilka.

"Förvånad"

Svar:Du har bidragit till nya sätt att arbeta med goda, mätbara resultat. Detta har gynnat företaget och din enhet. Med avstamp i detta - kan du finna en rådgivande roll i någon annan del av företaget? Det kan vara svårt att hitta en ny roll i den del av företaget där du redan verkar, eftersom din nya chef kan uppleva dig som konkurrent. Ta tid att noga analysera om det finns något annat område där din kompetensprofil kan komma till användning.

Du skriver att du inte har något nätverk att samråda med. Jag tolkar att detta gäller externt. Hur är ditt interna nätverk? Vilka personer med beslutskraft är intressanta för dig att tala med? Känner du dem? Känner de till vad du har presterat? Om inte - kan du se till att de får information om detta? Ifall omorganisationen pågår just nu är tidsfaktorn viktig. Tänk igenom alla dina möjligheter på detta område.

Om du däremot bestämmer dig för att återgå till din tidigare specialisttjänst, vilket innebär att du kliver ner några nivåer, är det viktigt att du gör så med full trovärdighet. Gör klart för dem du känner i företaget att du tycker att det ska bli roligt och har ambitionen att leverera bra resultat.

Om du inser att du har svårt att "ladda om" finns risken att detta märks och att du hamnar i nya svårigheter. Du behöver all energi och glädje du kan uppbåda för att lyckas. Sök dig till människor som du mår bra tillsammans med under tiden som du arbetar med din fortsatta framtid.

Lycka till!
Gunilla Arhén
Civilekonom, vd för och grundare av chefs-utvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam, samt delägare i Enhancer Consulting. Författare till sex böcker, den senaste heter Mentor, handboken för både adepter och mentorer.

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt