”Jag bygger robot som är en kopia av mig själv”

2016-03-21 14:06  
Fredrik Löfgren har utsetts till årets teknolog. Foto: ABB

Vi ställde åtta frågor till Fredrik Löfgren, som utsetts till årets teknolog vid Årets Student-galan 2016. Han är 23 år och har byggt robotar de senaste 16 åren.

Hur känns det?

– Överraskande! Jag hade verkligen inte räknat med att vinna. Jag tyckte de andra finalisterna hade jättebra meriter.

Vad är det som ska hända nu?

– Jag ska jobba på ABB som en del av priset och ta fram applikationer för plattformen Youmi, men jag har en hel del andra saker som också ska ske i sommar. Jag ska arrangera VM i robotik för barn i Tyskland, jag är lagledare för det svenska fotbollslandslaget för robotar så jag håller på och programmerar fotbollsspelare. Jag arrangerar också ett läger för särbegåvade barn som har så lätt för sig att den vanliga skolan tråkar ut dem.

Vad utbildar du dig till?

– Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings universitet.

Hur tänkte du när du började studera?

– Jag ville välja något som utmanade mig, jag älskar utmaningar! Jag fick mitt första tangentbord när jag var två år för att lära mig fingersättningen. Båda mina föräldrar är civilingenjörer så den utbildningen föll sig naturligt. Teknisk fysik var svårt, hörde jag. Men jag ville inte bara ha teoretiska utmaningar, därav elektrotekniken. Den är mer tillämpad.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Att få använda sin kunskap i verkliga system som man kan se och ta på. Det är elektrotekniken igen, där tillämpar man den tekniska fysiken hos Ericsson eller i Jas. Jag är egentligen en praktiker, jag vill lösa problem i verkligheten utifrån teoretiska kunskaper.

Vad gör du när du inte pluggar?

– Jag bygger saker och lagar saker. Jag har en 3d-skrivare hemma så är det någon del jag behöver så skriver jag ut den. Jag lagar inte mat själv men jag har varit med och programmerat en robot som vann matlagnings-VM för robotar. Den lagade gazpacho. Sedan åker jag runt och föreläser i skolor och kommuner och departement. Politikerna har inte greppat hur fort utvecklingen går. Jag gillar också att vara ute i naturen när jag har tid över, cyklar gärna mountainbike eller springer på en myr. Geocaching är också ett fritidsintresse.

Du har en blogg men det är länge sedan du skrev där?

– Det senaste var väl från tv-programmet Genikampen som vi vann. Jag skrev mycket där för att det var mycket under tävlingen som inte kom fram i tv, det hände en hel del olyckor under tävlingen och det var si och så med säkerheten, och det ville jag dokumentera. Nu var det ett väldigt bra program som visar på en annan sorts förebilder än de vanliga: smarta problemlösare. När jag var ute på skolor sedan fick jag skriva autografer för 10-12-åringar som sett programmen.

Hur ser du på dig själv i framtiden?

– Jag vill fortsätta jobba med teknikutvecklingen. ABB:s vanliga robotar är lite tråkiga där, de är mest maskiner. Jag vill jobba med sociala robotar och artificiell intelligens som de gör på företag som Google och Irobot. Jag har också ett eget företag för robotutveckling som jag villl jobba vidare med. Där håller jag på att bygga en robot som är en kopia av mig själv. Målet är att den ska kunna laga sushi, det är lagom pilligt. Jag kan inte laga sushi själv, där måste jag ta hjälp av någon. Den här roboten blir ju ganska stor så för att göra den mindre skrämmande har jag hittat en röstsyntes som pratar göteborgska. Jag själv pratar dalmål men det finns inte än. Skånska finns men det blev lite läskigt med en robot som pratar skånska.

– Just nu håller jag på med händerna till roboten. De skulle kunna bli proteser också. De har fem fingrar och jag kan öppna och stänga dem med tankekraft, med ett Human brain-interface. Det finns också mer avancerade interface där nervsignaler genom armen styr händerna men jag har inte lyckats få tag på något sådant ännu.

Därför valdes Fredrik Löfgren

Teknik, robotar, människor. Tre gemensamma intressen för ABB och Årets Teknolog. Med sitt genuina engagemang för att sprida kunskap och glädje kring teknik i allmänhet och robotar i synnerhet, utser ABB stolt Fredrik Löfgren till Årets Teknolog 2016.

Fredriks oerhörda driv och intresse för teknik och robotar, tillsammans med insikten om de utmaningar världen står inför, går hand i hand med ABB:s vision om ett hållbart samhälle. Att Fredrik dessutom är en engagerad ambassadör som brinner för att inspirera barn och ungdomar till att upptäcka teknikens fantastiska möjligheter, gör honom till den självklara vinnaren i Årets Teknolog 2016”, säger Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer