Karriär

Ingenjören: ”Tokyo är som en Star Wars-film”

Fredrik Silfver Foto: Above
Fredrik Silfver Foto: Above

Fredrik Silfver har sålt svenska innovationer i Japan, Sydkorea, Kina och USA. Nu bygger han team på Above – Malmöföretaget där ingenjörer och designers väger lika tungt.

Publicerad

Det var nära att han valde en designutbildning, men Fredrik Silfver landade på Lunds tekniska högskola och datateknikprogrammet.

– Jag valde inriktningen datorgrafik i och med att jag var jätteintresserad av design, säger Fredrik Silfver.

Efter utbildningen började han jobba för The Astonishing Tribe. Det innovativa Malmöföretaget utvecklade bland annat det första användargränssnittet för Android. Fredrik fick möjlighet att resa runt världen för att sälja in TAT:s användargränssnitt och göra snabba prototyper. Bland länderna fanns USA, Sydkorea, Japan och Kina.

– Det är fantastiskt att få chansen att vistas i de här affärssammanhangen. Men man är verkligen en gäst i en annan kultur där man måste anpassa sig – och kunna kommunicera för att nå fram, säger han.

Och det finns distinkta skillnader mellan de olika asiatiska kulturerna.

– Seoul är som ett slags high tech-vilda västern. Tokyo är snarare som en Star Wars-film, men med lite mer mognad. Japan har en stark kultur – det är tradition och businessetikett som gäller, men det kan kanske också vara lite förlamande för dem. Kineserna är inte lika uppenbart organiserade. De påminner mer om en organism – Kina bygger stora företag, men det är en svart låda hur det går till, säger Fredrik.

Läs mer:

I dag är han Tech Director på ”innovationsbyrån” Above i Malmö. Företagets filosofi är att lägga lika mycket krut på formgivarna som ingenjörerna.

– Vi ville bygga något nytt där teknik och design var välbalanserat. Det innebär att vi kan utveckla en produkt utan överlämningar mellan olika tjänsteföretag och team, säger han.

Fredriks uppgift är att bygga team och odla Aboves specifika företagskultur.

– Vi ger ett stort ansvar till alla som vill ha det, och försöker fostra en kultur där de anställda brinner för sitt jobb. Det är självutvecklande och man blir en annan människa av det, säger Fredrik.

Han anser att engagemang bygger på att få mandat – och det får man genom att bygga en autonom kultur där folk kan fatta beslut själva.

– Det handlar om att våga delegera ledarskapet till varje individ och vara inlyssnande. Ibland kan det där vara lite nervöst i Sverige – det är lätt att blanda ihop det med en svag ledare som inte vågar fatta egna beslut. Men genom att bygga upp engagemang kan man släppa kontrollen lite. Det handlar om att bryta ned strukturer och förlita sig på människors förmåga att organisera sig, säger han.

Läs mer:

Bland Aboves kunder finns en rad tunga varumärken med en stor bredd, från Scania till Ikea och Facebook.

– Vi får vara med och skapa det som händer i framtiden. Sedan är det viktigt för vårt företag att även hitta de små kunderna med lite mer galna idéer, säger han.

Ett exempel är de två killarna som ville sätta jetmotorer på surfbrädor.

– Det var en utmanande idé, att sammanföra ström och batterier med människor och saltvatten. Men vi ville hjälpa dem och älskade deras driv, säger Fredrik Silfver.

Fredrik Silfver

Jobb: Är Tech Director på Above i Malmö (företaget har även kontor i Stockholm och Shenzhen i sydöstra Kina)

Ålder: 34 år

Utbildning: Läste datateknik på Lunds tekniska högskola

Examen: 2008

Bor: Höllviken i Vellinge kommun