Karriär

Hon skrev 2,0 – på första försöket

Sara lyckades få 2,0 på högskoleprovet första gången hon skrev det. Foto: Privat
Sara lyckades få 2,0 på högskoleprovet första gången hon skrev det. Foto: Privat

Sara Aschan skrev högskoleprovet och fick 2,0 på första försöket. Nu avslöjar hon hur hon lyckades. "Jag tränade genom att göra gamla prov på studera.nu", säger hon

Publicerad

På lördag är det sista gången högskoleprovet ges i sin nuvarande form. 70 000  har anmält sig för att göra testet och alla hoppas de på att skriva tillräckligt bra för att få en biljett till sin drömutbildning. En som inte behöver göra högskoleprovet igen är Sara Aschan hon lyckades nämligen att pricka in 2,0 – första gången hon skrev provet.

– Jag tror att mycket beror på att jag alltid haft lätt för den här typen av prov och sen förberedde jag mig genom att öva på gamla prov, säger Sara.

Sara skrev provet på vårterminen 2009 när hon gick sista året på gymnasiet.

– Det var skönt att lyckas även om jag hade väldigt bra betyg var det skönt att kunna slappna av under sista terminen på gymnasiet, säger hon.

Just nu pluggar Sara Teknisk fysik på KTH ett program som hon kom in på med hjälp av sitt högskoleprov.

– Det var det jag kom in på men jag hade även kommit in på mina betyg, säger hon.

Nu har Sara pluggat på KTH i två år och hon trivs väldigt bra.

– Plötsligt blev det positivt att vara en nörd. Här är alla lika, skrattar Sara.

Saras bästa tips

Det viktigaste är att göra gamla prov. Du får bättre koll på hur de ser ut och är upplagda och sen vet du vilka du behöver träna mer på.

En annan viktig sak är att försöka slappna av under provet. Om du är nervös och på helspänn är det lättare att göra misstag.