Här är världens mest prestigefulla universitet

2021-09-02 09:47  
Karolinska institutets nya aula, Aula Medica, ritad av arkitekten Gert Wingårdh. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Karolinska institutet (KI) finns åter igen med bland de 40 högst rankade lärosätena i världen. För svensk del återfinns elva universitet bland världens 500 främsta.

På den årliga sammanställningen som görs av brittiska Times Higher Education är KI fortfarande främst bland svenska lärosäten. För andra året i rad tar man en plats på topp 40-listan.

KI har dock haft betydligt högre rankning, 2016 innan skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini och hans forskningsfusk avslöjades, återfanns Karolinska exempelvis på en 28:e plats.

Läs mer: Så ska Chalmers få företagandet att gro

Näst bäst bland de svenska lärosätena är Lunds universitet på en 116:e plats medan Uppsala universitet återfinns på 131:a plats och Stockholms universitet på 176:e.

Listans etta är för sjätte året i rad University of Oxford i Storbritannien, medan den eviga konkurrenten, University of Cambridge, i samma land, nu är femma.

Topplistan domineras dock av amerikanska lärosäten med åtta av tio topplaceringar, där California Institute of Technology placerar sig som tvåa, närmast före Harvard och därefter Stanford.

Läs mer: Ökad psykisk ohälsa bland blivande ingenjörer oroar studentkårer

Mer om: Universitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt