Här är framtidens ledare

2010-04-22 09:21  

En ambitiös och aktiv person som ser sig själv på en ledarposition i ett industriföretag i framtiden. Det är årets mest framstående kvinnliga KTH- teknolog.

KTH kampanjar på olika fronter för att locka tjejer till skolan. Ett sätt är att skapa kvinnliga förebilder, till exempel genom att ge pris till en framstående kvinnlig teknolog, som visar ledarskapstalang. I år det Caroline Bouzi, som får utmärkelsen Future Female Leader Award, FFLA. Hon tar examen i år i design och produktframtagning på KTH.

Ser du dig själv som en förebild?

– Ja absolut, man är en förebild för unga tjejer som kanske funderar på att söka till KTH. Jag vill visa att det är roligt med teknik och inte alls så svårt som många tror. Problemlösningsbiten tror jag att många tjejer skulle tycka är roligt, och att driva teknikutvecklingen.

Själv valde Caroline Bouzi KTH för att hon alltid har varit duktig i skolan och tyckt att det är roligt att studera. KTH verkade vara en bra skola, produktutveckling och design föreföll intressant.

– Som 18-åring vet man ju egentligen inte vad det är man väljer. Men jag har hamnat rätt, helt enkelt.

Priset, som delas ut för sjunde gången, är att få sätta ihop ett eget traineeprogram på 18 månader; sex månader vardera på tre av de sex företagen som är samarbetspartner med KTH, där en gång priset startades av Carpe Competencia, ett kvinnligt nätverk för att locka fler kvinnliga studenter till tekniska utbildningar och inspirera till att ta en ledarposition i framtiden. Hon får också en mentor liksom att få en pt, personlig tränare, på rekryteringsföretaget Kvinnokompetensen. Då pratar vi inte gym, utan att under fyra månader få lära sig att mer om sig själv, ta fram sina starka sidor.

Vilka starka sidor vet du med dig att du har?

– Jag är reflekterande och analytisk, ödmjuk och ambitiös, svarar Caroline Bouzi, som utöver studierna har varit synnerligen aktiv inom sektionsverksamheten, både med att ta emot studenter på maskinsektionen och i spexet. Dessutom har hon varit flitig gruppledare i Armada, KTHs arbetsmarknadsdagar.

Just nu gör Caroline Bouzi sitt exjobb på Tobii Technology, där hon är med och tar fram en kaross till ett ögonstyrt arkadspel.

– Det är väldigt roligt att få vara med från början och ta fram en prototyp, säger Caroline Bouzi. Tanken på ett jobb där hon jobbar med produktframtagning och är med i alla delar i projektet samtidigt som hon har helhetssynen fyller henne med entusiasm.

Var exakt det här ska ske vet hon inte ännu, hon vill gärna testa olika företag, lära känna tekniken, produkterna, själva företagskulturen.

Var är du i framtiden?

– Min vision är att få pröva på att ha en ledarposition i ett industriföretag och axla ett ansvar, efter att ha lärt mig företaget från grunden.

Hon tycker att den bra ledare är en prestigelös person, som kan anpassa sig efter andra individer.

– En bra ledare ser också till att medarbetarna har roligt, engagemanget i jobbet är en viktig faktor.

Till final gick även Lisen Almgren, Eva Fredriksson, Lydia Lilja, Therese Löfgren Genarp, Kajsa Lööf, Anna Roos, Deporah Spira, Anna Tempelman, och Sara Valentin.

– Alla har de bästa förutsättningar att göra en lysande karriär. Därför är det också självklart för oss att använda FFLA för att skapa ett mer jämställt universitet och öka tjejers intresse att söka tekniska utbildningar, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH. Han ser FFLA-finalisterna som ambassadörer och förebilder för framtida studenter. De visar att dagens och morgondagens ingenjör ofta har stimulerande arbeten i internationella miljöer.

Juryns motivering till att ge Caroline Bouzi utmärkelsen:

"En person som i sitt ledarskap visat att hon tror på sina idéer och vågar utmana. Hon är innovativ och professionell med glimten i ögat. Hennes stora teknikintresse lyser igenom i hennes många spännande erfarenheter. Vinnaren har en internationell bakgrund och tydliga mål om hur hon vill utveckla sig själv och sitt ledarskap framåt. Vi i juryn tror att hon har alla förutsättningar för det."

KTHs partnerföretag är Astra Zeneca, Electrolux, Ericsson, Skanska, Scania och Sandvik.

Elisabeth Vene

Mer om: FFLA KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer