Han söker fler kolleger

2010-08-31 23:00  

- Gärna fler ingenjörer i riksdagen, säger moderaten Lars Hjälmered. Men i första hand efterfrågar han större erfarenhet från yrkesliv och företagande.

Av 349 riksdagsledamöter har 7 titulerat sig ingenjör. En av dem är Lars Hjälmered som läst till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers och under den gångna mandatperioden varit tjänstledig från arbetet på Volvo Aero i Trollhättan.

Driver du i första hand teknikfrågor i riksdagen?

– Under den här mandatperioden har jag fokuserat på utbildning, forskning och miljö. Utbildning för att jag länge arbetat med utbildningsfrågor innan jag kom in i riksdagen och miljö är för att jag har varit med utvecklat moderaternas miljöpolitik. Sen är jag särskilt intresserad av de grundläggande ingenjörskunskaperna i skolan, som till exempel matte.

Har du någon nytta i riksdagen av att vara ingenjör?

– Jag tror det är bra generellt att ha i bakgrunden. En viktig förmåga du får på en ingenjörsutbildning är att du lär dig att snabbt läsa in dig på ett ämne. Sedan har jag ju alltid med mig de kunskaper jag har fått från utbildningen och arbetslivet.

Vilka är de viktigaste teknikfrågorna i valet?
– Skolan är det ena. Vi behöver lära oss hur vi kan ge elever bättre grundläggande kunskap om matematik och naturvetenskap. Hur vi kan få fler att söka sig till den typen av gymnasieprogram, så att vi får fler som kan söka sig till ingenjörsutbildningar.

– Det andra är teknikens betydelse i miljöutvecklingar framöver. Jag tror att om vi skjuter till pengar politiskt kan vi få fram de tekniska lösningar vi behöver för att lösa många miljöproblem.

Vad är du mest stolt över att ha drivit igenom?

– Skolfartyg. Det är väldigt nischat och jag har jobbat med flera frågor, men här kan jag säga att min insats varit avgörande. Det är Transportstyrelsen som bestämmer vilka regler som ska gälla för skolfartygen och de har haft väldigt hårda krav som hotat verksamheten. Men nu har vi fått till en långsiktig förändring för att rädda kvar skolfartygen i Sverige.

Saknar du någon kandidat?

Hjälp oss komplettera listan med namn som du saknar genom att maila oss här.

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer