Gör så här när någon tar åt sig äran för din idé

2015-05-04 12:05  
Börja inte bråka när någon snor åt sig äran för din idé, råder experten. Det finns smartare sätt. Foto: All Over Press

Harmen när någon annan presenterar din idé som sin, man vill skrika rakt ut. ”Gör absolut inte det. Lugna ner dig först”, råder ledarskapsexperten.

Spontant vill man förstås konfrontera idétjuven omedelbart på mötet, men det vore ett stort misstag, enligt ledarskapsexperten Brian Uzzi i Harvard Business Review.

- Du framstår som ett gnälligt barn.

Brian Uzzi påpekar att hjärnan inte fungerar som bäst när man är jätteupprörd, utan föreslår att du lugnar ner dig och avvaktar en smula. Fast inte så länge så att alla har glömt händelsen. Han föreslår att du skriver ner vad du vill säga till tjuven. Fundera över hur viktigt det är för dig och din karriär att du får erkännandet.

För övrigt var idéstölden kanske inte uppsåtlig. Det är heller inte alltid glasklart vem som har kläckt vad när man bollar fram idéer i grupp. Men om det verkligen är du som ska creddas föreslår Brian Uzzi att du i stället för att anklaga tjuven ställer frågor. Det är mer verksamt, eftersom du därigenom flyttar över bevisbördan på kollegan. Fråga till exempel ”Hur tycker du att presentationen gick? Fick du med allt viktigt?” Om det inte hjälper kan du säga ”Jag märkte att du sa Jag i stället för Vi. Varför sa du så? Var det med flit?”

Kanske personen kan ordna upp det genom att skicka ett gruppmejl och tacka för ditt bidrag. Eller gå tillsammans med dig till chefen och ställa allt tillrätta. Du kan också be någon hjälpa dig genom att ställa frågor till dig på nästa möte, så att både frågorna och dina svar visar att det är du som står bakom, föreslår Uzzi.

Om inget hjälper måste du till slut prata med din chef om saken.

Ett gott råd från Uzzi är att föregå med gott exempel och själv vara världsbäst på att credda andra.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Mer om: Idé Kreativitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt