Frisk luft höjer tempot

2008-09-22 12:34  

Släpp in frisk luft på kontoret. Det ökar produktiviteten hos medarbetarna. Det har koreanska forskare kommit fram till.

”Det finns ju ingen luft härinne. Inte undra på att jag inte får något gjort.” En replik som får många att fnysa. Men nu har de koreanska forskarna Taeyoung Kim och Changhyun Yoon upptäckt att det stämmer. Vid laboratorieförsök med testpersoner har de kommit fram till att när man fördubblade den gängse mängden luft, 5 liter per person och sekund, till 10-20 liter, ökade produktiviteten med 10-20 procent.

Testpersoner fick köra en arbetsuppgift som inbegrep matematik, en skrivuppgift och en som hade med memorering att göra och skillnaden i resultat var markant bättre ju mer frisk luft personerna fick.

Ett annat koreanskt forskarteam har konstaterat att stressnivåerna höjdes när försökspersonerna utsattes för trafikbuller och luftföroreningar. Och en forskargrupp från Japan har mätt hur temperaturen i rummet påverkar produktiviteten och upptäckt att försökspersonerna svarade redigare vid 22 grader Celsius än vid 25, enligt en pressrelease från en dansk konferens om inomhusluft.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt