Karriär

”Företagen vill ha erfaren personal”

Trots allt bristsnack är det svårt för ingenjörerna att få jobb. Ingenjörskarriär har fått massvis med mejl från ingenjörer som berättar hur svårt det är att passa in i rekryterarnas snäva mall.

Publicerad

I en artikel på webben bad vi särskilt om läsarnas berättelser. Över hundra personer har kommenterat artikeln och ett 40-tal har i mejl berättat om sin situation. Budskapet är tydligt: Ingenjörsbristen är en lögn.

Stefan Ivarsson tog 2011 examen i maskinkonstruktion. Han berättar att jobb han sökt ofta gått till personer med mer arbetserfarenhet. Numera jobbar han som mekaniker på Gröna Lund.

– Min strategi går ut på att rätta till misstag som ingenjörer gjort när de konstruerat karuseller till Gröna Lund, så att jag kan åberopa det som erfarenhet, skriver Stefan Ivarsson.

I våras nyutexaminerades Andreas Nilsson som civilingenjör i teknisk fysik. Sedan augusti har han sökt mer än 100 tjänster, utan napp.

– När man ringer upp säger de att tjänsterna gått till folk med 5-10 års arbetslivserfarenhet. Har flera studiekamrater som är i samma sits, utan jobb och boendes hos sina föräldrar. Ingenjörsbrist är skitsnack! Företag vill bara ha erfaren personal, skriver Andreas Nilsson.

Vi har också fått berättelser om arbetsgivare som inte svarar på ansökningar, om utländska namn som väljs bort och om att få söka försörjningsstöd. Flera ingenjörer vittnar om vad de uppfattar som åldersfixerade arbetsgivare.

– Man får helst inte vara över 25 och man bör vara en workoholic med stort nätverk, bred erfarenhet, flexibel och hungrig. Passar det in på någon? Själv tycker jag att jag skulle vara perfekt. Tänk att ta steget från undersköterska in på Chalmers och klara av det med tre små barn. Det borde säga ett och annat. Men det räcker inte, säger 43-åriga Maria Bylund som i våras tog examen som civilingenjör i maskinteknik.

Både Arbetsförmedlingen och en HR-expert bekräftar ingenjörernas berättelser: Många arbetsgivare har snäva ramar när de rekryterar, vilket gör det svårt att få jobb för många ingenjörer. Och detta är ett samhällsproblem.

Läs mer om detta på onsdag.