Företag ser samarbete som viktigt för tillväxt

2019-12-02 09:45  
Foto: Agnieszka Olek

Samarbete och en innovativ arbetsplatskultur är avgörande faktorer för tillväxt och för att locka rätt talanger. Det visar en undersökning som Microsoft gjort bland drygt 600 chefer och medarbetare i Sverige.

Undersökningen visar att nio av tio chefer upplever att svenska företag under de senaste åren genomgått stora förändringar. De största förändringarna har skett inom ledarskap, nya företagsstrukturer och uppdatering av teknik. 40 procent av cheferna anser att förändringar i företagskulturen varit den största utmaningen under de senaste åren.

I företag med en innovativ arbetsplatskultur ser drygt åtta av tio svenska chefer samarbete, både internt och externt, som mycket viktigt för framtida tillväxt. Det kan jämföras med knappt 50 procent bland chefer inom mindre innovativa företagskulturer.

– Innovation är inte något man gör på kammaren. Det är något som sker när människor med olika kompetenser och från olika håll kopplas ihop. Att underlätta de interna och externa samarbetsmöjligheterna är därför av yttersta vikt, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för modern workplace på Microsoft i en kommentar till undersökningen.

Läs mer: Trassliga relationer på jobbet går att reparera

Undersökningen konstaterar också att de som är mest nöjda med sin jobbsituation är medarbetare som arbetar upp till 35 timmar i veckan, och som dessutom upplever ett flow, en känsla av total närvaro.  

– I det nya arbetslivet är det människan som är i fokus. Tekniken och platsen finns för att bidra till välmående medarbetare. Jag ser en stor potential för företag att hjälpa sina medarbetare genom att skydda deras tid och på så sätt bidra till att optimera deras produktivitet och fokus. Att komma i flow är en fantastisk känsla och något som gynnar företagen på flera plan, säger Henrik Byström.

I Sverige har 101 chefer och 500 medarbetare deltagit i undersökningen. Totalt har 9113 företagsledare och medarbetare i 14 länder i Europa deltagit i Microsofts undersökning.

Charlotte Delaryd

Mer om: Prestation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt