Karriär

Experten: Ditt ständiga jämförande är destruktivt

Foto: Andrew Paterson / Alamy
Foto: Andrew Paterson / Alamy

Använder du vännernas Facebook-uppdateringar som din referensram i livet? Att ständigt jämföra sig mot andras retuscherade vardag kan vara destruktivt. Här avslöjar karriärcoachen hur du ska tänka istället.

Publicerad

De flesta som ”började med två tomma händer” och sedan byggde något stort har blivit sporrade av andras entreprenörskap. Men för många bidrar omgivningens triumfer inte till inspiration – istället får framgångarna det egna livet att kännas som ett misslyckande, trots att detta sällan är sant.

Så har det alltid varit, men i dag handlar missnöjet inte om att grannfrun har en minkstola medan du får nöja dig med simpel rödräv. Facebook och andra sociala medier låter oss följa alla aspekter av vad hundratals eller tusentals människor gör från morgon till kväll – och det är bara framgångssagor som är välkomna i flödet.

Kathy Caprino är karriärcoach. Hon konstaterar att många tillbringar enormt mycket tid på Facebook med att jämföra sig med andras framgångar. Detta är ett stort problem då det gör betraktaren blind för alla de positiva sakerna i det egna livet.

– Känslan av att ha du har fått mindre än andra skadar din självkänsla, ditt välmående – och hindrar din inre frid och förmåga att känna tacksamhet i livet, säger Kathy Caprino till Forbes.

Alla vet att den bild vi projicerar i sociala medier är en fasad, men många kan ändå inte låta bli att ha andras retuscherade vardag som sin referensram. Givetvis kan det finnas kraft att hämta i en mäta sig själv mot andra, men coachen poängterar att man ska förstå skillnaden. Om du är upplyft, motiverad och inspirerad efter jämförelsen så är det hälsosamt – men känner du dig förminskad och misslyckad så är mätandet dåligt.

Att fortsätta med beteendet trots vetskapen om att det är negativt kan tyda på att man har problem med sin självkänsla. Fråga dig själv varför du fortsätter att besöka källan som får dig att må dåligt?

– Om du är kroniskt olycklig med ditt liv så kommer du inte bli hjälpt av att jämföra dig själv med andra. Istället behöver du nalkas problemet på ett sätt som kan inspirera och motivera dig till att göra de förändringar som krävs för att bli lyckligare, säger Kathy Caprino till Forbes.

Det finns sätt att bryta beteendet – det första steget är att komma till självinsikt. Rikta uppmärksamhet mot varje självdömande tanke och notera hur hård du egentligen är mot dig själv. Efter en vecka börjar det bli lättare att hindra dem från att slå ut i full blom.

Nästa steg är att förstå vad det är du känner att du saknar och varför. Sedan är det dags att omtolka din egen historia. Kanske behöver du förstå att du faktiskt är behövd på den plats där du befinner dig, och att du ständigt växer och utvecklas. Är det verkligen sant att du och dina kunskaper inte har förändrats alls på flera år? Förmodligen är svaret nej. Saknar du den kompetens som andra har för att ta sig framåt i livet? Förmodligen inte.

Så känner du igen bra jämförelser:

När någon annans framgång ger dig en tro på att något bättre och mer belönande även kan komma din väg.

När en förebild som ligger tio steg framför dig i karriären blir den karta som hjälper dig att se en tydligare väg till den egna framgången.

När en annan person som tar för sig i karriären påminner dig om att du också har vad som krävs för att nå samma framgång.