Examen för första Sfinx-ingenjörerna

2009-06-08 12:29  
KTHS rektor Peter Gudmundson och integrationsminister Nyamko Sabuni deltog i högtidligheterna när de första Sfinx-certifierade internationella ingenjörerna tog examen. Foto Christer Gummeson

Den första kullen ingenjörer från Sfinx-projektet har släppts från KTH. Det är utländska ingenjörer som fått sin utbildning uppdaterad till svenska förhållanden, bland annat med intensivstudier i svenska.

Det är 26 internationella ingenjörer som har fullföljt utbildningen och de hälsades välkomna ut i det svenska arbetslivet av integrationsminister Nyamko Sabuni vid en ceremoni på KTH i förra veckan. Över hälften av dem har redan fått anställning eller praktik på ett företag.

– Min förhoppning var att alla skulle ha fått jobb, men lågkonjunkturen kom emellan, säger Frida Norling Hager, projektledare på KTH.

Sfinxutbildningen är ett samarbete mellan KTH, Järfälla kommun, Stockholms stad och Länsstyrelsen i Stockholm. Tanken bakom är att mildra bristen på ingenjörer, som väntas i framtiden.

De utländska ingenjörerna började plugga förra våren. Intensivutbildning i svenska har varit en av huvudingredienserna och då med mer tekniskt inriktade texter än den vanliga sfi-utbildningen, svenska för invandrare, bygger på. Det har också inneburit studier vid KTH samt praktik som matchats efter deltagarens erfarenhet.

De som har gått Sfinx-utbildningen är alla ingenjörer med minst tre års högskolestudier bakom sig, flera med dubbla examen, alla talar mer än tre språk.

Nu ska Sfinx bli permanent verksamhet.

– Vi har visat att det går att varva praktik, kurser i svenska och ta poäng på KTH, och att det är bättre att göra allting på en gång, än att ta en sak i taget. Det finns de som bott i Sverige i mindre än sex månader och ändå klarat kurser på svenska på KTH, berättar Frida Norling Hager.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt