Enkät: Blir det svårare att få jobb som ingenjör 2009?

2008-11-11 23:00  

Titti de Verdier vd, de Verdier consulting, Stockholm:
– Inte inom min sektor: hållbar utveckling och klimatpåverkan. Där kommer det att vara fortsatt stort behov av strategier och åtgärder, för att bland annat effektivisera transporter och minska energianvändningen.

Sabine Alexandersson, specialist elektromagnetisk kompabilitet (EMC), Kockums, Malmö
– Jag tror att det beror på inom vilket område man arbetar. Ingenjörer som arbetar inom områden som kraftelektronik, elektriska drivsystem eller elkraft kommer att ha en god arbetsmarknad framför sig i många år.

Mats Gärdin, teknisk specialist och SI-ordförande AvureTechnologies, Västerås

– Tveklöst ja. Även om vi inte märkt av någon lågkonjunktur och fortfarande anställer, så säger hela bygg och tranportsektorn upp folk. Och när Volvo säger upp ingenjörer blir det svårare för alla att hitta jobb.

Guy Mondzoteknisk konsult, Vattenfall Power Consultant, Stockholm:
– Generellt tror jag att många företag kommer att vara återhållsamma med nya anställningar till följd av finanskrisen. Men, naturligtvis förekommer det alltid brist inom vissa yrkesinriktningar. På Vattenfall, där jag arbetar, liksom flera andra energiföretag söker man ingenjörer inom bland annat elkraft.

Magnus Hylén, konsult, MH Radio, Stockholm:
– På kort sikt kommer det säkert bli svårare att hitta jobb i flera branscher. På lång sikt kommer naturliga pensionsavgångar att leda till stor efterfrågan, men det inträffar nog först när företagen återfått självförtroende och tro på framtiden.

Lise-Lott Larsson, Sektionschef effektiv energianvändning, ÅF, Stockholm:
– Nej, i synnerhet inte för de ingenjörer som jobbar med klimat- och energiutveckling. Vi har otroligt stor efterfrågan på den typen av tjänster, men svårt att hitta folk.

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt