Karriär

Chefens inställning avgörande för säkerheten

”För att få en säker arbetsplats så är det inte är tillräckligt att vara en bra chef i allmänhet. Det krävs att chefen tydligt uttalar att säkerheten är viktig”, säger Malin Mattson, doktor i psykologi vid Stockholms universitet. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: All Over Press

Om chefen betonar vikten av säkerhet och prioritera det före produktion så förhindras skador och dödsfall på jobbet. Det visar en ny avhandling från Psykologiska institutionen vid Stockholm universitet.

Publicerad

Malin Mattson har i sin avhandling undersökt vilken roll olika ledarskapsbeteenden och aktiviteter har för säkerheten på arbetsplatser.

- För att få en säker arbetsplats så är det inte är tillräckligt att vara en bra chef i allmänhet. Det krävs att chefen tydligt uttalar att säkerheten är viktig, att vissa typer av risktaganden inte är accepterade och att säkerheten alltid ska gå före kravet på produktion när de anställda tvingas prioritera, säger Malin Mattson, nybliven doktor i psykologi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här