Byggprojekt lyfter upp konsulterna

2011-11-15 23:00  
GRAFIK. Förbifart Stockholm håller konjunkturen uppe. Klicka på bilden för större version. Illustration: Jonas Askergren.

De stora infrastrukturprojekten gynnar ingenjörerna på konsultbolagen. It-branschen har det däremot tufft. Det framgår av senaste upplagan av Konsultguiden.

De stora infrastruktursatsningarna som Förbifart Stockholm och forskningscentrum ESS i Lund gynnar konsultbolagen som arbetar med den tunga industrin, att rita och planera byggen och spränga berg.

Även de kommande upprustningarna av järnväg och vägar hjälper till. Företag som arkitektkontoret Tengbomgruppen, energi- och industriexperten Projektengagemang och bergkonsulten Bergsäker har ökat omsättningen med väl över 30 procent. Men även helt andra branscher, som bioteknik och livsmedel, kan gå bra.

Ett stort problem för konsultbolagen är brist på folk, särskilt inom verkstad och gruvnäring. Det beror bland annat på pensionsavgångar.

It, telekom och elektronik har det fortsatt tufft. Även energikonsulterna har det besvärligt, delvis på grund av kärnkraftsbranschens svårigheter efter Fukushimaolyckan.

Konsultbolagens chefer är oroliga för att konjunkturen inte ska hålla, enligt en undersökning från Ledarna.

En tredjedel tror att det finns en risk för att det sker en dykning det närmaste halvåret, medan sju procent tror att nedgången redan har börjat och att läget blir ännu sämre den kommande tiden. Det är en stor skillnad mot i fjol, då hela 90 procent trodde att konjunkturen skulle bli bättre.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer