Brittiska hårdvarujätten Arm varslar i Lund

2018-11-12 15:09  
Den globala chiptillverkaren Arm går igenom en tuff omställning. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy

Drygt ett och ett halvt år efter storsatsningen i Lund varslar Arm nu 50 anställda. Detta för att lägga mer kraft på maskininlärning istället för trådlös kommunikation.

I början av 2017 rapporterade Ny Teknik att brittiske Arm hade köpt den svenska iot-doldisen Mistbase, med säte i Lund. Bolaget, som då bara var drygt två år gammalt, hade en utvecklat en lösning för strömsnål, trådlös dataöverföring mellan iot-prylar.

Affären innebar att både personalen på drygt 20 personer samt den teknik som Mistbase hade tagit fram gick över till Arm.

– Vi ser fram emot att vidareutveckla vårt team och vår teknik i deras regi, sa Michal Stala, en av Mistbases två grundare, till Ny Teknik då.

Läs mer: Hårdvarujätte köper svensk iot-doldis

Nu tvingas ett förlusttyngt Arm att skifta fokus. Det innebär att satsningen på trådlös kommunikation får styrka på foten. Istället ska mer kraft läggas på artificiell intelligens i form av maskininlärning.

Omställningen ser ut att slå hårt mot verksamheten i Lund. Drygt 50 tjänster som är förlagda till staden måste bort, säger Arm i en kommentar till Sydsvenskans näringslivssajt 8 till 5.

– Vi bygger bland annat processorer för maskininlärning, och här är industrin enig om att detta är ett tillväxtområde med väldigt många framtida tillämpningsområden, säger Olof Dellien, vd för Arm Sweden i Lund, till sajten.

Läs mer: Kris hos Sony Mobile – anställda i Lund drabbas

Exakt många anställda som kommer att behöva lämnar Arm är klart först när de fackliga förhandlingarna är avslutade.

Arm Sweden har i dag cirka 190 medarbetare, och enligt Olof Dellien planerar processortillverkaren att tillsätta nya tjänster inom sitt nya fokusområde maskininlärning.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt