Bristande samarbete mellan forskare och företag

Knappt en tredjedel av de svenska doktoranderna samarbetar med företag under sin forskarutbildning. Mycket oroande anser Svenskt Näringsliv som undersökt samarbetet.

I år satsar Sverige 11,4 miljarder kronor på forskning och forskningsutbildning. Ungefär hälften av pengarna går till forskningsutbildning. Internationellt sett en stor del av BNP men trots det saknas en samlad utvärdering av vad satsningen resulterar i, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

I ett försök att se hur satsningen faller ut har Svenskt Näringsliv undersökt hur samarbetet mellan forskare och näringslivet ser ut. Enligt undersökningen är det knappt en tredjedel av forskarna som samarbetar med ett företag under sin forskarutbildning. Mycket oroande, anser Svenskt Näringsliv, inte minst med tanke på näringslivets ökade behov av kvalificerade forskare och att sannolikheten för forskarna att få ett kvalificerat jobb efter forskarexamen ökar med 42 procent om man samarbetat med ett företag.

– Det är rimligt att försöka maximera nyttan av forskningsresultat som skattebetalarna gemensamt finansierar. Då måste vi också mäta resultaten av forskarutbildningarna på ett bredare sätt än vad man gör idag, säger Mikaela Almerud, expert på högskolefrågor vid Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på intervjuer med 4283 personer som tagit forskarexamen, vilket motsvarar 51 procent av samtliga.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer