Blivande ingenjör vann Genikampen

2014-10-13 16:13  

Civilingenjörsstudenten Fredrik Löfgren vann SVT:s Genikampen. - Det låter ju väldigt bra att vara Geni-Fredrik med hela svenska folket, säger han.

Under söndagskvällen sändes sista avsnittet av SVT:s Genikampen och Fredrik Löfgren stod som segrare. Programmet spelades in i slutet av augusti så Fredrik Löfgren har varit tvungen att hålla tyst om segern i ett par månader.

- Det är skönt att äntligen få prata om det, inte ens min familj har vetat något. Nu känns det som om jag har vunnit en gång till, säger han.

Det blev stor uppståndelse under söndagskvällen med många vänner och bekanta som hörde av sig, men inte något stort firande.

- Nej, jag var ju tvungen att gå upp i dag för att ha skola. Jag hade föreläsning i morse om modellbygge och simulering.

Fredrik Löfgren läser till civilingenjör på Linköpings universitet med inriktning mot teknisk fysik och elektronik. Om allt går enligt planerna tar han examen om ett år.

Men han är också något av en robotexpert. Han har kommit tvåa i både robot-VM och robot-OS.

- Jag har hållit på med robotar över halva mitt liv. Jag började med Lego Mindstorms robotar att programmera och tävla med och sedan har jag fortsatt med att göra egna robotar och tävla i Robo Cup med räddningsrobotar, säger han.

Han fascineras av skapandet i programmeringen och utmaningen att få robotar att agera i den verkliga miljön.

- Det är en härlig känsla att skapa något. När du programmerar har du ett blankt ark sedan uppstår saker på skärmen, det är som poesi. Och roboten agerar i den fysiska världen, då blir det genast mycket svårare. I 3d-miljön har du full koll men i verkligheten är det friktion och sådant du måste ta hänsyn till.

Vad han ska jobba med i framtiden har han ännu inte bestämt. Det måste inte vara med robotar, säger han, men helst med någon form av teknikutveckling.

Vad betyder segern i Genikampen för dig?

- Det är fantastiskt kul att ha vunnit, jag är många vänner och erfarenheter rikare. Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur jag fungerar under stress. Sedan betyder det att jag kan använda segern i min cv, det låter ju väldigt bra att vara Geni-Fredrik med hela svenska folket.

Vad är det du har lärt dig om dig själv?

- I förra avsnittet körde jag över Magnus, han ville gå på tur och jag ville gå på logik. Vi vann men ibland är det kanske bra att lyssna in de andra. Mina vänner har sagt att jag ibland låter som en besserwisser, det vill jag inte vara.

Genikampen tycker han är en jättebra satsning av SVT.

- Vi har sprängt bomber och byggt medeltida vapen, det ger en helt annan bild av naturvetenskap, det tror jag kan inspirera barn att söka vidare till högre utbildning, säger Fredrik Löfgren.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Fredrik Löfgren

Ålder: 22 år.

Bor: I Linköping.

Kommer från: Sifferbo i Dalarna.

Studerar: Till civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik och elektronik.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt