Bjuder på välgörenhet

2009-01-16 10:55  

Två unga dataingenjörer söker en livsuppgift. Resultatet: en öresauktionssajt, där pengarna går till välgörenhet. 100 000 kronor sedan i december. – Vi är jättestolta över att ha fått in så pass mycket, säger Joakim Landberg och Johan Groth.

Projektet, som pengarna går till, heter Drömresan och arrangeras i samarbete med några barnsjukhus. Svårt sjuka barn ska få ta med sig en kompis och åka till Disneyland i Paris för att få en stor upplevelse som ett avbrott i sin tuffa vardag.

– Vi vill visa att det går att göra bra grejer med öresauktioner, säger Joakim Landberg.

Han och Johan Groth är kompisar och pluggade samtidigt till dataingenjör på Lunds tekniska högskola och gjorde sitt ex-jobb tillsammans på Ericsson i Lund. Där fick de båda jobb. Men de vill något mer här i livet än att bara vara anställda, så då hittade de på att starta eget: öresauktionssajten bidzone. Sådana finns det ju många av, och inte har de så gott rykte heller.

Johan och Joakim, båda 25 år, ville göra något mer, något bra, och kom i kontakt med coachen Nina Jansdotter, som kopplade ihop dem med Drömreseprojektet.

- Tekniskt är det väl inget annorlunda med vår sajt. Men vi var först med att bygga upp en öresauktionssajt kring välgörenhet, berättar Joakim Landberg.

– De andra har inte lika häftiga objekt som vi. Vi har till exempel haft en sånglektion med Mi Ridell. Hon ställer ju upp för att det är välgörenhet, det skulle hon inte ha gjort om någon vill tjäna pengar åt sig själv.

Alla intäkterna går till Drömresan för de sjuka barnen. Killarna har ”vanliga” öresauktioner också, där Nintendos Wii-konsol är populäraste objektet. Där går en krona av de fem kronor varje bud kostar till Drömresan. 100 000 sammanlagt har de fått ihop hittills och räknar med att summan har dubblats när januari månad är slut och därmed budgivningen.

Idén till Drömresan kommer från Maria Nylin och Annette Sandgren, två sociala entreprenörer med många idéer och kontakter. De har startat stiftelsen LetsDoIt.nu för att fästa omvärldens uppmärksamhet på utsatta grupper i Sverige, som just sjuka barn, eller hemlösa.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer