Karriär

Belönar jämställdhet på högskolan

Pia Sandvik Wiklund

Nu ska det bli jämställt på universitet och högskolor. I dag berättade Delegationen för jämställdhet i högskolan att 25 miljoner kronor ska delas ut i statsbidrag för att främja jämställdheten.

Publicerad

– De lärosäten som ligger i framkant i arbetet för jämställdhet har premierats. Om dessa lärosäten ges goda möjligheter att vidareutveckla fungerande förhållningssätt och konkreta metoder tror vi att de kan bli draglok för jämställdheten inom akademin i övrigt. Samtidigt är jag lite besviken över att det inte kommit in fler mer omfattande, strukturellt inriktade ansökningar. Inslagen av samverkan mellan lärosäten är också få, säger delegationens ordförande Pia Sandvik Wiklund i ett pressmeddelande.

Några av de 14 lärosäten som får pengar är KTH, 1 665 000 kronor för att utveckla en metod för att inventera kopplingen mellan kön och faktisk arbetssituation, Lunds universitet, 1 700 000 kronor för att vid tre institutioner testa en modell för genuscertifiering, och Växjö universitet som får 1 300 000 kronor för att strategiskt främja jämställdhet i samband med Linnéuniversitetets bildande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här