Ytterby lockade nobelpristagare

2010-12-16 09:37  
SGU-geologen Erik Jonsson (t.v.) visar mineral för Ei-ichi Negishi Foto: Shingo Kuzutani/Asahi shimbun

När den japanske Nobelpristagaren Ei-ichi Negishi besökte Sverige i samband med nobelfestligheterna passade han på att besöka en historisk plats i svensk mineralletning.

Negishi tillbringade söndagen efter nobelfesten vid Ytterby gruva med Erik Jonsson från Sveriges geologiska undersökning (SGU) som guide. 

Ytterby är ett gammalt pegmatitbrott, och den plats i världen där man upptäckt flest nya grundämnen. Det handlar om några av de eftertraktade sällsynta jordartsmetallerna. Hela fyra grundämnen har fått namn efter platsen, yttrium, ytterbium, terbium och erbium. Därtill upptäcktes också holmium, tulium och tantal i de unika pegmatiterna på platsen.

Pegmatiter är en sorts magmatiska gångbergarter som är kända för att kunna innehålla unika och sällsynta mineral.

De första analyserna publicerades av Johan Gadolin år 1794, när han som förste kemist separerade ”en okänd jordart” ur ett tungt, märkligt, svart mineral från Ytterby, som senare kom att få namnet gadolinit. Det skulle dröja ända till 1900-talet innan man lyckats upptäcka alla de grundämnen som förekommer i Ytterbymineralen.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt