Varför lyckas Israel där Sverige misslyckas?

2014-10-24 08:08  

TEL AVIV. Sverige och Israel har många likheter. Båda är små, exportberoende länder som lever högt på sitt tekniska kunnande. Men jämfört med Sverige lyckas Israel skapa många fler framgångsrika, nya innovativa företag.

BLOGG.

Så vad är det egentligen som skiljer länderna åt?

 

Storlek

Israel har 8,1 miljoner invånare mot Sveriges 9,7 på en yta som är mindre än Småland.

 

Riskkapital

Här är Israel överlägset Sverige. Under första kvartalet i år drog israeliska start-ups in 1,6 miljarder dollar i riskkapital, vilket motsvarar drygt 11 miljarder kronor. Svenska innovationsbolag tog in 1,2 miljarder under samma period. För 2013 är motsvarande siffor 16 miljarder till israeliska företag och 2 miljarder till de svenska företagen.

 

Forskning och utveckling

Israel satsar mer än Sverige på forskning och utveckling, fou, räknat som procent av BNP. De mest aktuella siffrorna från OECD är för 2012 och då låg Israels fou på 3,9 procent medan den svenska andelen var 3,4 procent. I både Sverige och Israel har satsningen på forskning och utveckling minskat som andel av BNP de senaste åren.

Den svenska BNP:n är dock betydligt större än Israels, så räknat i absoluta tal satsar Sverige mer på forskning och utveckling.

 

Gemensamt för båda länderna är att 70-80 procent av forskning och utveckling sker inom näringslivet. I Israels fall är de omkring 300 fou-center som utländska multinationella företag driver i landet en viktig del.

 

Antal företag på Nasdaq

Här vinner Israel. Inget annat land utanför USA har så många företag listade på teknikbörsen Nasdaq. Israel har 74 mot Sveriges 2. Den största noteringen någonsin av ett israeliskt bolag skedde under sommaren då bilsäkerhetsföretaget Mobileye gick till börsen – mitt under gazakriget.

 

Patent

Israel söker fler patent än Sverige enligt den senaste statistiken från den global patentorganisationen Wipo. År 2012 registrerade 6792 ansökningar från Israel och 2436 från Sverige.

 

Utbildning

Resultaten i den internationella Pisa-mätningen skapade stor debatt i Sverige när det visade sig att de svenska eleverna presterar under genomomsnittet i OECD i både matematik och naturvetenskap. För Israels 15-åringar gick det lika dåligt. I Matematik hamnade Israel några pinnhål högre än Sverige, men långt under genomsnittet.  I Naturvetenskap var det tvärt om. Israel hamnar tre placeringar efter Sverige som låg på 30:e plats.

 

Tekniska universitet

Enligt en av de mest kända rankinglistorna, Times higher education, så ligger Sveriges höst rankade universitet inom teknik, KTH, på plats 30. Israels toppuniversitet inom teknik, Technion Israel Institute of Technology, rankas som nummer 71.

Men enligt en annan ranking, som mäter hur många entreprenörer som skolats vid olika universitet,  är Technion det enda universitetet utanför USA som tar sig in på topp-10-listan.

 

Vad drar man för slutsatser av detta?

Hemligheten verkar inte ligga i utbildningssystemet. Israels regering satsar inte heller mer på forskning än den svenska.  

 

Förklaringen får man istället leta någon annanstans. Frågar man israelerna själva så blir svaret att det ligger i kulturen och att Israel i sig självt är ett ”start-up”.  För att överleva utan i ett land utan naturtillgångar och omringat av fiender så måste man vara innovativ.

Lägg till en kultur där allt ifrågasätts och där det inte är en katastrof att misslyckas så får man en bra grogrund för entreprenörskap.


Detta är ett av flera korta inlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.

 

Länkar till tidigare bloggar:

Blogg 1: Landet med 4000 uppstartsbolag.

Blogg 2: Här görs texten om till video- automatiskt.

Blogg 3: Klarnas coola bas i Tel Aviv.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Mer om: Israel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer