USA ger grönt ljus för genmodiferad lax

2019-03-11 11:08  
Foto: Paul Darrow

Den snabbväxande genmodifierade laxen Aquadvantage har efter 20 år fått godkänt i USA. De första fiskarna kan hamna på butikshyllorna i slutet av nästa år.

Efter åratal av förhandlingar är genmodifierad lax på väg mot amerikanska tallrikar. I fredags godkände det amerikanska livsmedelsverket FDA importen av genmodifierade fiskägg till USA.

Laxen som det handlar om har modifierats av det amerikanska bioteknikföretaget Aquabounty Technologies. Deras skräddarsydda lax kallas Aquadvantage och har fått gener från kungslax. Det ger fisken extra tillväxthormoner så att den både växer snabbare och blir större än vanlig lax. Fisken är steril och föds upp i tankar, vilket ska minska risken att påverka vilda fiskar.

Läs mer: Kritik väcks mot EU-dom om Crispr-genteknik

Godkänt efter 20 år

Företaget har sökt tillstånd för att sälja sin lax i USA ända sedan slutat av 1990-talet, och fick till sist godkänt för tre år sedan. Efter en omfattande utredning hade FDA konstaterat att laxen var ofarlig att äta.

Men kort därpå tog det stopp i den amerikanska kongressen. Aquabounty förbjöds att importera sina laxägg från forskningscentret i Kanada till USA, eftersom det inte fanns några tydliga riktlinjer för hur genmodifierad mat skulle märkas upp i butik.

Nu finns lagstiftning på plats som från och med nästa år ska säkerställa att konsumenterna kan identifiera genmodifierad mat i butikshyllan. Därför kan FDA åter ge grönt ljus åt den modifierade laxen, skriver nyhetsbyrån AP.

Första laxen på tallriken 2020

Aquabounty säger till AP att de förväntar sig att få ett slutgiltigt klartecken att starta sin uppfödningsanläggning i delstaten Indiana inom ett par veckor. Därefter tar det ungefär 18 månader innan den första omgången lax nått en vikt på drygt 4,5 kilogram och är redo att skördas och säljas. I konventionell laxodling är motsvarande odlingstid uppemot tre år lång.

Läs mer: Första lovande försöket: Påskynda däggdjurs genutveckling

Redan finns dock långt gångna planer från en rad konsumentorganisationer, miljögrupper och fiskeriföretag att gemensamt stämma FDA för att de gett Aquadvantage-laxen godkänt.

I Kanada har processen varit lättare. Där sålde Aquabounty sin första omgång lax sommaren 2017, och har fortsatt en småskalig produktion.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer