Tunnaste glaset i Guinness rekordbok

2013-09-13 15:17  
Till vänster modellstruktur av 2d-glas och elektronmikroskopavbilden till höger Foto: Cornell

Den uppstod av misstag, glasrutan som bara är två atomer tjock. Nu noteras den i Guinness rekordbok.

Glasrutan är så tunn att de enskilda kisel- och syreatomerna syns tydligt i elektronmikroskop Det blev synligt efter ett experiment i professor David Mullers laboratorium för nanovetenskap vid Cornelluniversitetet.

Men forskarna var inte alls ute efter att tillverka glas, utan tillverkade i själva verket grafen, det tvådimensionella kolmaterialet, på kopparfolie i en kvartsugn.

Efter ungsbaket noterade forskarna någon sorts förorening ovanpå grafenlagret. Vid närmare analys visade det sig att det var sammansatt av beståndsdelarna i glas - kisel och syre.

De drog slutsatsen att ett luftläcka hade fått koppar av reagera med kvarts, som också består av kisel och syre. Därigenom producerades det tunna glasskiktet på det som skulle bli helt ren grafen.

David Muller menar att upptäckten kan hjälpa till att svara på de fundamentala frågorna om hur glas är uppbyggt - ett material som verkar fast men uppför sig som flytande.

Förutom det vetenskapliga värdet av upptäckten tror Muller att det tvådimensionella glaset en dag kan komma till praktisk användning i exempelvis transistorer.

Resultatet publicerades första gången i januari förra året i tidskriften Nano Letters. Nu har den tunna glasrutan uppmärksammats av Guinness rekordbok som nämner den i 2014 års utgåva.

Håkan Abrahamson

Mer om: Grafen Nanoteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer