Sverige toppar innovationsindex igen – Finland tätt efter

2020-06-23 15:27  
Finland kommer allt närmare Sverige i EU:s innovationsrankning. På Aalto-universitetet i Otnäs blir finländska träd till kläder, när cellulosa omvandlas till tråd. Arkivfoto. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sverige fortsätter att toppa EU:s innovationsindex – för tionde året i rad. Finland kommer dock allt närmare på andraplatsen, visar årets index, som presenterades på tisdagen.

"Årets resultattavla visar att EU redan är ett bra ställe för innovationer, men vi måste öka ansträngningarna ytterligare för att hitta globala lösningar för att hantera coronaviruset", konstaterar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett pressmeddelande.

Innovationsindexet räknas fram med hjälp av allt från antalet doktorsavhandlingar och tillgången till bredband till storleken på forskningsbudgetar och mängden nya produkter från små- och medelstora företag.

Sverige landar på 153,1 i indexet, mot 152,2 för Finland och 146,4 för tredjeplacerade Danmark. Sämst är innovationsläget i Rumänien med en indexsiffra på bara 34,4.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer