Sverige tappar placering som innovationsland

2019-01-23 09:37  
Foto: Pontus Lundah l / TT

Sverige tappar fem placeringar på Bloombergs tio i topp-lista över världens främsta innovationsländer. Efter att förra året ha legat på en andra plats rankas vi numera som sjua.

Sydkorea befäster sin position som nummer ett följt av Tyskland och Finland.

Länderna är rangordnade efter sju kriterier, bland annat forskning och utveckling, produktivitet, högteknologi, högre utbildning och patent. Sydkorea försvarar sin topposition från 2018 och har nu legat etta under sex av de sju år som Bloomberg gjort mätningarna.

Tyskland tar klivet upp från fjärde- till andraplats, men var inte långt från att knipa förstaplatsen tack vare landets produktivitet och forsknings- och utvecklingsarbete vid storföretag som Volkswagen, Bosch och Daimler.

Läs mer: Det här kan en ny regering driva igenom

Finland klättrar fyra placeringar och kommer på tredjeplats och är därmed det mest innovativa landet i Norden. Danmark hamnar precis utanför topp tio medan Norge ligger på 17:e plats.

USA hamnar på åttondeplats, efter att har trillat ur topplistan förra året. Världens näst största ekonomi, Kina, får nöja sig med en 16:e placering, bland annat för att landet rankas lågt i den sammanlagda produktiviteten. Men Kina är tvåa i världen när det gäller patent, mycket tack vare den forskning och utveckling som bedrivs vid företag som Huawei, ZTE och Lenovo.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer