Svensk rymdfysiker får egen himlakropp

2017-05-09 12:52  

Den heter inte Asteroiden Asta, som man kunde tänka sig. Utan 11807 Wannberg.

Asta Pellinen-Wannberg, professor i rymdfysik i Umeå, har fått en asteroid uppkallad efter sig. Asteroiden är 5,98 kilometer i diameter, och går att hitta i asteroidbältet utanför Mars.

Internationella astronomiska unionen, IAU, belönar Asta Pellinen-Wannberg för upptäckten att det går att studera meteorer med stor spridningsradar. Upptäckten gjordes 1990 vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Där ligger mottagarstationen i det internationella radarsystemet Eiscat.

– Vi använde ett brett filter, det var därför vi såg dem. Det var som en guldgruva. Visserligen hade man mätt meteorer med små radar tidigare. Nu kunde vi se mycket mindre meteorer, se mer av flödet och se mer detaljer. Vi kunde få upp till hundra mätpunkter för en meteor.

Från 50-talet och ett par decennier framåt hade intresset för att studera rymdstoft varit stort, på grund av rymdprogrammen med bemannade farkoster. Men sedan svalnade engagemanget för den typen av forskning. När Asta Pellinen-Wannberg och hennes make Gudmund Wannberg, som var teknisk chef vid Eiscat, gjorde sin upptäckt spred sig metoden till andra anläggningar i världen med spridningsradar.

Nu finns ett ökat intresse för att kartlägga små och stora partiklar i rymden, när problemet med rymdskrot har blivit aktuellt.

– Nu är det åter ett hett område.

Ett nytt projekt, kallat Eiscat 3D, väntar på besked om finansiering. I det ska främst norrsken studeras, men även rymdskrot kunna upptäckas, ned till centimeterstora partiklar. Radarsystem vid fem olika anläggningar i Norden ingår, däribland den i Kiruna.

Asteroiden 11807 Wannberg upptäcktes 1981 av en astronom vid Siding Spring-observatoriet i Australien.

– Jag har aldrig sett den. Men den kanske syns bättre från södra halvklotet, säger Asta Pellinen-Wannberg.

Rymdstenar

Meteor: Stjärnfall, det ljusfenomen som uppstår när ett objekt från rymden tränger in i jordens atmosfär.

Meteorit: Rymdstenar som har tagit sig in i atmosfären och landar på jorden.

Asteroid: Rymdstenar i form av större stenblock, i vissa fall jättestenar som är flera kilometer i diameter. De rör sig i en omloppsbana runt solen. Mellan Mars och Jupiter finns ett stort asteroidbälte, men det finns asteroider även på andra platser i vårt solsystem.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer