Svensk grafit blir flagor av grafen

2015-06-25 05:00  
Så här ser en grafenflaga ut när den fotograferas genom ett transmissionselektronmikroskop – TEM. Foto: Magnus Hummelgård

Grafen som tillverkas av svensk grafit. Det vill utvecklingsbolaget 2D Fab få ut på marknaden. Nu startar arbetet med att hitta användare.

I Europa finns två gruvor där grafitmalm bryts. En av dem ligger i Edsbyn i södra Hälsingland. Efter att ha öppnats på nytt förra året utgör gruvan nu basen för det som kan bli en framtida svensk tillverkning av supermaterialet grafen. För ur grafit kan mängder av små flak av grafen slitas loss.

– Vår metod förbrukar mindre energi och blir därför billigare än andra metoder att tillverka grafen. Dessutom kan vi skräddarsy kvaliteten och därmed priset, säger Sven Forsberg, vd för 2D Fab som förra året knoppades av från Mittuniversitetet i Sundsvall.

Metoden bygger på en kombination av kemikalier och skjuvning, en teknik som utvecklats från universitetets arbete med att framställa elektroder till superkondensatorer. Processen har likheter med den som används för att tillverka det starka urstarka materialet nanocellulosa, som framställs ur cellulosafibrer.

– Även där tar man ett stort material och slår sönder det till mindre delar.

Resultatet blir grafenflagor som kan användas till att göra bläck elektriskt ledande, tillverka superkondensatorer för energilagring eller för att skapa nya lätta och starka kompositer.

För att få fart på projektet fick företaget, tillsammans med företaget Woxna Graphite, nyligen 1,2 miljoner via det nationella innovationsprogrammet SIO Grafen. Lika mycket ska de bidra med själva.

Woxna Graphite kommer att ta fram och förbehandla råmaterialet, medan tillverkningen av grafen sker hos 2D Fab.

– I dagsläget kan vi göra kilovis av materialet, men tillverkningen sker fortfarande i liten skala, säger Sven Forsberg.

Utmaningen nu är att hitta presumtiva användare.

– Vi hoppas hitta företag som är intresserade av att utvärdera materialet, till exempel via olika branschforskningsinstitut.

Hos Linköpingsbolaget Gra­phen­sic började man för tre år sedan att tillverka grafen på kiselkarbid. Resultatet är ett värmetåligt material med goda sensor- och högfrekvensegenskaper och som riktar sig till en annan marknad.

– Det är jättebra att de kommer i gång och kan göra flagor kommersiellt. Då blir det en bättre svensk marknad totalt sett för grafen, säger Mikael Syvärjärvi, forskare vid Linköpingsuniversitet och en av grundarna till Graphensic.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer