Svensk forskning bakom konstgjord spindeltråd

2017-01-10 07:55  
Foto: Alamy

En forskardröm har gått i uppfyllelse: Nu finns en fungerande metod för att tillverka konstgjord spindeltråd, bland annat tack vare forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet.

Spindeltråd är lätt men starkare än stål, tolereras väl i kroppen och är biologiskt nedbrytbart.

Nu har forskarna kunnat designa ett konstgjort spindeltrådsprotein som kan produceras i stora mängder i bakterier. Därtill lyckades de konstruera en mycket effektiv och naturhärmande spinningsanordning, med den naturliga spindelstrådskörteln som förebild.

Därmed går det att tillverka kilometerlånga artificiella spindeltrådar och då kan produktionen bli industriellt intressant.

Läs mer:

Läs mer: Spindeltrådens hemlighet på spåren

”Detta är det första lyckade försöket att spinna spindeltråd i en process som efterliknar den som spindeln använder sig av. Med vår nya kunskap tror vi att det i framtiden kommer att bli möjligt att tillverka konstgjord spindeltråd i industriell skala för användning som exempelvis biomaterial eller för tillverkning av avancerade textilier”, säger Anna Rising, forskningsledare vid SLU och KI, i ett pressmeddelande.

Forskarresultaten publiceras i tidskriften Nature Chemical Biology.

Mer om: Spindeltråd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer