Innovation

Svensk bränslecell laddar för succé

KTH-avknoppningen MyFC är redo att massproducera sin bränslecellsladdare. Enligt vd Björn Westerholm ska den nå marknaden innan året är slut.Ny Teknik har provladdat.

Publicerad

Björn Westerholm fingrar på laddaren och förklarar att det fortfarande är en prototyp. När massproduktionen kommer igång ska den bli både mindre och lättare.

-?Vi för samtal med flera mobiltillverkare och hoppas ha en produkt på marknaden under 2009, säger han, medan han rotar efter en lämplig adapter så att jag kan få prova.

Till sist hittar han en som passar och pluggar i mobilen. Bränslecellen lyser och telefonens batteri börjar laddas.

-?Bränslet räcker till mellan fem och tio laddningar, förklarar Björn Westerholm.

MyFC grundades av KTH-forskaren Anders Lundblad för tre år sedan kring en ny teknik för att tillverka små och energieffektiva bränsleceller.

Ny Teknik har tidigare beskrivit konstruktionen, där elektroder och membran klistras på varandra likt ett plåster.

Hittills har 1?000 celler tillverkats i en provserie hos produktionspartnern Nolato. Själva "plåstret" görs

i en rotationsstans och monteras sedan ihop med de övriga delarna

i bränslecellen.

Enkel och billig tillverkning är en av teknikens stora fördelar, enligt Björn Westerholm.

I prototypen som Ny Teknik får prova drivs bränslecellen med vätgas från en liten behållare där vätet lagras som en metallhydrid. En viktig utmaning för hela branschen är hur bränslet ska nå konsumenterna.

-?Det är där vi brottas just nu och vi samarbetar med bränsletillverkare för att hitta en lösning, säger Björn Westerholm.

Det han hoppas mest på är engångskassetter där vätet binds i natriumborhydrid. En ny kassett skulle då kosta ett par tior.

Björn Westerholm är övertygad om att tiden är mogen att gå över från litiumjonbatterier till bränsleceller och radar upp fördelar som högre energiinnehåll och att man slipper leta eluttag.

-?Ett stort problem för tillverkare av mobiler och laptops är att användarna kräver längre driftstid innan apparaterna måste laddas upp.

Laddaren är därför bara ett första steg. Det långsiktiga målet är att bygga in bränsleceller direkt i bärbara apparater. MyFCs små platta bränslecellsplåster skulle till exempel kunna byggas in i en datorskärm.

Under intervjun har bränslecellsladdaren gått varm och, javisst, mobilen är fullladdad.