Stradivaris mystiska lack avslöjad

2009-12-04 15:41  

Vad använde fiolbyggaren Stradivari för magiska komponenter i lacket på sina berömda violiner? Två kemister har svaret.

Fiolbyggaren Antonio Stradivari räknas till en av världens främsta instrumentbyggare, och den främste av fiolbyggarna. Han verkade i italienska Cremona mellan 1665 fram till sin död 1737. Hundratals violiner lämnade hans verkstad, och de är än idag eftersökta dyrgripar för virtuoser. Stradivaris fioler har också plagierats av andra tillverkare.

Hur han lyckades få fram det fantastiska ljudet ur instrumenten har förundrat musiker och forskare sedan början av 1800-talet.

Såväl formen på instrumenten som valet av trä och lack har intresserat forskare. Nu har två kemister gått till botten med frågan om lacken.

Jean-Philippe Echard vid musikmuseet i Paris har analyserat fragment av trä och lack från fem Stradivarivioliner som finns på museet. Tillsammans med Loic Bertrand har de analyserat bitarna i spektroskop och mikroskop.

De fem fiolerna är tillverkade i ett spann av tre decennier, men forskarna fann små avvikelser i lacken mellan dem.

Lacken som Stradivari använde innehåller inga mirakelmedel. Först la Stradivari ett lager olja på träet av en typ som var vanlig för snickerier på den tiden. Det innehåller varken pigment eller fyllnadsmedel.

Därefter la han på ett lager lätt färgad terpentin. Tidigare forskning har hävdat att fiolbyggaren använt ägg, gummi och fossila hartser som bärnsten. Sådana beståndsdelar hittade inte Echard och Bertrand.

Pigment som Stradivari använde i ytterlagret är exempelvis kvicksilversulfid för orange färgsättning, och järnoxid för rödare färg.

Det rör sig alltså inte om några mirakelblandningar, utan om ytbehandling som var vanlig på trämaterial för den tidens hantverkare, konstaterar forskarna i en artikel i senaste numret av tidskriften Angewandte Chemie.

Håkan Abrahamson

Mer om: Spektroskopi Fiol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer