Storbritannien ger grönt ljus för försök med Crispr på vete

2021-09-03 14:16  
För första gången ska fältförsök med Crispr-redigerat vete genomföras i Storbritannien. Foto: Pixabay

För första gången ska fältförsök med Crispr-redigerat vete genomföras i Storbritannien. Syftet är att minska mängden av ett ämne som kan omvandlas till akrylamid.

För tre år sedan beslutade Europadomstolen att organismer som förändrats med hjälp av nyare gentekniker som Crispr skulle klassas som genmodifierade organismer, GMO. Detta innebär att grödor som har tagits fram med hjälp av ”gensaxen” måste genomgå en ofta lång och kostsam prövning. Det har bromsat utvecklingen av tekniken inom EU.

Men i Storbritannien, som inte längre är medlem i unionen och därför inte omfattas av beslutet, har staten nu för första gången gett sitt godkännande till ett fältförsök där vete ska förändras med hjälp av Crispr, berättar Euractiv.

Syftet med försöken är att få fram ett vete med ett lågt innehåll av aminosyran asparagin. Ämnet kan konverteras till det cancerframkallande ämnet akrylamid när man bakar eller rostar bröd.

Läs mer: KI-professor om försök med Crispr och mRNA: Dramatisk effekt

Det är Rothamsteds forskningsinstitut som ska genomföra försöket med gensaxen. De har gjort tester med genmodifierade grödor sedan 1990-talet. 

Testet ska pågå i fem års tid. Forskningsinstitutet kommer att plantera vetet under september och oktober månad varje år, och skörda i september året därpå. Hittills har de dock bara finansiering för det första året.

Kritiker tycker att syftet med försöken är för triviala sett till riskerna med att plantera genetiskt modifierade grödor i öppna fält. Att exempelvis bränd mat är en cancerrisk är inte fastslaget, menar de.

Ania Obminska

Mer om: Crispr Genteknik,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer