Stödgrupp undersöker innovationsklimatet i Sverige

2015-04-22 14:54  
Hans Erik Nilsson Foto: Swedish Innovators

Stiftelsen Swedish Innovators visar i en undersökning att många innovatörer är missnöjda med det svenska innovationssystemet.

Swedish Innovators bildades hösten 2014 av flera innovatörer som anser att stödet för innovationsprocessen är svagt i Sverige. En av dem är uppfinnaren Hans Erik Nilsson.

Vid en presskonferens i Uddevalla på onsdagen presenterades resultaten av undersökningen som visar att 60 procent av uppfinnarna är missnöjda med det svenska innovationssystemet.

- Människor med idéer är rädda att bli bestulna på sina uppfinningar, säger Hans Erik Nilsson. Han hävdar att värdet på patentstölderna uppgår till 2,2 procent av bnp, i kronor mellan 50 och 70 miljarder.

Swedish Innovators ska nu via sin webbsida ge stöd till innovatörer. Stiftelsen får inga pengar från den offentliga sektorn, men räknar med stöd genom privata donationer.

Idag har man drygt 500 medlemmar. Främst är det personer som kallar sig innovatörer eller uppfinnare, men på sikt hoppas Hans Erik Nilsson även kunna intressera designer, som många gånger kan hamna i liknande situationer som uppfinnare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt