Innovation

Spenat kan motverka fettlever: ”Krävs inga stora mängder”

seriefiguren Karl-Alfred verkar göra rätt i att trycka i sig spenat. Foto: TT

En studie från Karolinska institutet i Stockholm ger den spenatfrossande seriefiguren Karl-Alfred vatten på sin kvarn.

Grönbladiga växter i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever som drabbar omkring var fjärde svensk.

Hemligheten bakom de grönbladiga grönsakernas skyddande verkan är nitrat, ett salt som kroppen kan ombilda till kväveoxid. Forskarna rekommenderar därför att grönbladiga grönsaker, till exempel vanlig sallad, hamnar på tallriken varje dag. Högst nitrathalter har spenat och ruccola.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här