Solskyddsmedel förstör könet hos fåglar

2008-04-24 15:51  

Samma solskyddsfilter som finns i krämer och schampo kan göra fåglar könlösa. Det visar en ny svensk studie.

Solkräm, hudkräm, läppstift eller schampo. En sak har de gemensamt, de innehåller allt oftare kemiska filter mot solens ultravioletta strålar. De ska förhindra att hud eller hår åldras i förtid. Men kemikalierna är långt ifrån okontroversiella.

Det gäller tillexempel de EU-godkända UV-filtren 4MBC (4-metylbensyliden-kamfer) och 3BC (3-bensylidenkamfer). Studier på möss har tidigare visat att de påverkar reproduktionen och produktionen av sköldkörtelhormon. Nu visar Jeanette Axelsson, som nyligen disputerade vid Uppsala universitet att effekterna av de hormonstörande ämnena slår bredare än så.

Genom att använda en metod att studera kemiska ämnens inverkan på utveckling av fågelembryon har hon visat att 4MBC och 3BC, kan ge missbildade reproduktionsorgan hos fåglar. Bland annat fick hanarna äggceller i testiklarna och honorna missbildningar i äggledarna. När solskyddsfiltren kombinerades med andra miljögiften blev effekterna ännu kraftigare. Hos en del embryon gick könet bara att bestämma genom genetisk analys.

Med metoden sprutas kemikalien som ska studeras direkt in i ägget. Det gör att honan inte behöver exponeras.

Om UV-filtren kan ha liknande effekter hos människor vill Jeanette Axelsson inte spekulera om. Hon påpekar att det trots allt är ett långt steg mellan fågel och människa, och doserna som använts är mycket högre än vad som uppnås när man smörjer in sig med solskyddskräm.

- Men våra studier pekar på att UV-filtren kan påverka reproduktionssystemet hos fåglar, och det finns flera publicerade studier från andra forskare som visat att de även påverkar reproduktion hos däggdjur.

- Jag anser att man behöver undersöka exponeringssituationen hos människor noggrannare och kontrollera säkerhetsmarginalerna, eftersom UV-filter produceras i mycket stora volymer och används i stor utsträckning i hygienprodukter och kosmetiska preparat, säger Jeanette Axelsson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer