Solsamlarna från norr sänker priset

2009-02-10 23:00  

Koncentrera solens strålar från gryning till skymning. En innovation från Luleå ska sänka priset på solkraft - såväl el som värme.

Den påminner om en parabolantenn, men i mittpunkten finns solceller som ger el och solfångare som ger varmvatten.

Tanken är att konstruktionen ska monteras i trädgården till villor eller flerfamiljshus. Gärna i ett soligt land där myndigheterna subventionerar solkraft.

Luleåföretaget Global Sun Engineering har utvecklat enny typ av solkoncentrator som samlar solens strålar för att öka utbytet och sänka kostnaden.

- Vi ska göra solenergin billigare. Miljön i all ära, men ekonomin är viktig när kunden ska investera, säger Eric Setterqvist, medgrundare till företaget som i fjol knoppades av från Luleå tekniska universitet.

Det härdade spegelglaset riktar solens strålar mot två solceller. Speglarna styrs i både höjd- och sidled med hjälp av ljussensorer så att de hela tiden står vinkelrätt mot det infallande ljuset.

Solfångaren sitter på solcellens baksida och har två uppgifter. Dels kyler den solcellen så att den blir effektivare, dels ger den vattenburen värme som kan tas till vara i en ackumulatortank.

Den patentsökta tekniken har döpts till Matarenki, det finska namnet för Övertorneå.

Hittills har företaget sålt fem system, varav ett utvärderades i just Övertorneå ifjol.

- Vi visade att principen fungerade. Nu gör vi en del optimeringar, bland annat av det värmeledande lamineringsskiktet mellan solcell och solfångare, säger Eric Setterqvist.

Vill man ha ett sådant här schabrak i trädgården?

- Vi tror absolut att det finns en marknadsnisch och vänder oss till kunder med hög värmekonsumtion och gott om utrymme. Dessutom krävs mindre yta jämfört med om man installerar fristående solpaneler och solfångare med samma kapacitet, säger Eric Setterqvist.

Nu är företagets största utmaning att lyckas ta in riskkapital för att ta tekniken till marknaden under 2010.

Global Sun Engineering

* Ort: Luleå.

* Grundades: 2007.

* Antal anställda: 8.

Matarenki Light 5.3

* Spegelyta: 6,4 m².

* Markyta: 18 m².

* Höjd: 2,4 meter.

* Effekt: 700 watt el och 4?200 watt värme.

* Pris: Cirka 45?000 kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer