Socker från bakterier skyddar mot rost

2010-03-25 12:09  
Bilden som tagit med ett atomkraftsmikroskop visar hur repan i det rostskyddande lagret nästan läkt sig själv efter att ha fuktats med vatten.

Vissa bakterier tillverkar sockerarter som skyddar mot rost. Ett tunt skikt kan sprayas på en metallyta och ersätta tjocka lager av vax . Ytan är dessutom självläkande.

Det är tidigare känt att vissa bakterier orsakar korrosion. Men nu har kemiforskaren Victoria Finkenstadt och hennes kollegor vid national center for Agricultural Utilization Research i USA identifierat tre bakteriestammar som tillverkar polysackarider som motverkar korrosion, rapporterar tidskriften Chemical & Engineering News.

Sockerarterna kan framställas i en bioreaktor. Efter att de lösts i vatten sprayas de på metallytan i ett 50 nanometer tunt lager. Sedan kan metallen målas som vanligt.

Sockerlagret kan ersätta tjocka lager av vax som skydd vid exempelvis transporter.

Ytan är dessutom självläkande, en repa lagar sig själv inom 15 sekunder med hjälp av en skvätt vatten.

Nästa steg är att undersöka om polysackariderna kan stoppa ett pågående rostangrepp. Tekniken ska också patenteras så att intresserade företag kan köpa en licens.

Marie Alpman

Mer om: Bakterier Rost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer