Snart kan du skåla i alkohol tillverkad av trä

2018-05-02 07:49  
Snart kan du ta en nubbe tillverkad av en stubbe, meddelar forskarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Träsprit har man ju hört talas om, men drickbar alkohol tillverkad av trä? Det kan snart vara verklighet, enligt japanska forskare.

Vetenskapsmännen på japanska Forskningsinstitutet för skogsbruk och skogsprodukter hävdar att de har upptäckt ett sätt att producera en alkoholhaltig dryck av trä, som påminner om sprit lagrad på träfat.

Metoden går ut på att pulvrisera trä till en krämig massa, som sedan blandas med jäst och enzymer för att påbörja jäsningen.

Genom att inte använda värme i processen bibehålls smaken av den enskilda träsorten, hävdar forskarna, som hittills använt ceder-, björk- och körsbärsträ i produktionen. Cederdrycken fick en alkoholhalt på 15 procent, ungefär lika mycket som det populära japanska risvinet sake.

Forskarna hoppas ha produkten ute i handeln inom tre år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt