Smarta svenska rörelselarmet gör succé på nätet

2016-11-04 15:49  

Elin Elkehag vill förenkla och förbättra folks vardag med hjälp av iot-teknik. Första produkten – smarta rörelselarmet Stilla Motion – utvecklades på mindre än hundra dagar och gör nu storsuccé på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo.

För två år sedan tröttnade Elin Elkehag på livet i Stockholm och flyttade till San Francisco, startup-världens epicenter.

I Stockholm hade hon bland annat jobbat åt Telia och Ericsson, men även haft en roll som rådgivare på startup-hubben SUP46. Väl installerad på den amerikanska västkusten började hon arbeta med strategifrågor på hårdvaruinkubatorn Wearable World.

– Jag var omgiven av hårdvarufolk dagarna i ända, och kände snabbt att jag också ville lära mig att programmera hårdvara.

Idén om att utveckla ett intelligent rörelselarm föddes under ett cafébesök i San Francisco med svenskan Simone Giertz, känd för sina ”shitty robots”.

– Vi träffades för att prata om hårdvaruprogrammering och jobba med Arduinobrädor. När jag av misstag tappade Arduinobrädan på min väska som låg på golvet och tog upp den igen började LED-lampan på brädan att blinka. ”Undrar om jag kan få den här att varna mig när någon vill ta min väska ifrån mig”, tänkte jag.

Elin Elkehag började skissa på hur en sådan produkt skulle kunna se ut – ”jag är i grunden managementkonsult och gjorde mina första designförslag i Powerpoint” – och tog sedan kontakt med personer i sitt nätverk som kunde hjälpa henne med frågor om radio- och rörelseteknik. Av en händelse stötte hon på Apples teknikchef, som gillade idén.

Hon bestämde sig då för att satsa helhjärtat på projektet, och åkte hem till Sverige där hon skapade de första prototyperna i lera på köksbordet hos sin mamma.

– Jag ville se om det gick att starta ett hårdvarubolag på hundra dagar. För att finansiera projektet jobbade jag som konsult för TeliaSonera. Det var en rätt galen period – jag började dagen med Skypemöten med tillverkare i Kina, åkte sedan till Telia för att jobba i åtta timmar och fortsatte sedan med Stillaprojektet när jag kom hem på kvällen.

Efter 32 dagar nådde Elin Elkehag och hennes team i Sverige och USA sitt första delmål: En fungerande prototyp av rörelselarmet.

Till det yttre påminner Stilla Motion om en liten puck, men innanför skalet finns accelerometer och andra sensorer som gör att larmet känner av minsta beröring. Meningen är att användaren ska kunna placera sin Stilla Motion i väskan, på barnvagnen eller på sin dator och sedan inte behöva oroa sig om man lämnar dessa saker obevakade. Skulle någon sedan exempelvis försöka flytta på datorn så börjar den lilla pucken genast låta, och skickar ett automatisk meddelande till användaren.

– Jag ville ha den här produkten själv, men kunde inte hitta den på marknaden. Därför bestämde jag mig för att utveckla en lösning själv. Det är hela tanken med Stilla – att ta fram innovativ och lättanvänd IoT-teknik som förenklar folks vardag. Hård- och mjukvaran är avancerad – vi använder bland annat maskininlärning för att lära systemet att särskilja mellan olika sorters rörelser för att förhindra falsklarm – men det har varit extremt viktigt för oss att ta fram en produkt som inte upplevs som för komplicerad.

Det finns redan andra uppkopplade prylar som hjälper dig att hålla reda på dina saker. Vad gör ni annorlunda?

– Många av våra konkurrenter fokuserar på att använda gps-teknik för att lokalisera saker efter att de har försvunnit. Vi gör en annan grej – vår teknik ska hjälpa dig förhindra att prylarna försvinner från första början.

I september lanserades Stilla Motion-kampanjen på gräsrotsfinanseringenssajten Indiegogo. Målet var att samla in 20 000 dollar, vilket bolaget lyckades göra på tio timmar. I skrivande stund har Stilla fått in över en halv miljon kronor via kampanjen – en finansiering som nått över 300 procent mer än målet som bolaget satte från början.

– Jag har, ordagrant, satsat allt jag äger och har på det här projektet, och var såklart rädd för att kampanjen skulle misslyckas. Men det gensvaret vi fått är helt fantastiskt. Vi har sålt larm för över 62 000 dollar till kunder i 49 länder, och fått artiklar och videoreportage i tidningar från Taiwan till Brasilien.

Bolaget har redan fått in pengar via ängelinvesterare. Varför valde ni att ändå lansera en Indiegogo-kampanj?

– För att det är viktigt att känna av och lära sig marknaden. Nu vet vi till exempel betydligt mer om vilka som är våra viktigaste målgrupper och marknader, vilket framför allt är Sverige och USA. Man ska inte heller glömma att vi fortfarande är på prototypstadie. Nu har vi kunnat involvera våra Indiegogo-kunder i innovationsprocessen i utvecklingen av appen och vilka färger som produkten ska finnas i, till exempel. Det är ovärderlig feedback för oss. En kampanj av det här slaget ger oss också viktig publicitet.

De slutgiltiga prototyperna av Stilla Motion kommer levereras till Elin Elkehag inom de närmaste veckorna. Sedan väntar sista finjusteringarna av hård- och mjukvara innan rörelselarmet ska börja tillverkas. Planen är att de första enheterna ska börja skickas ut till Indiegogo-kunder i mars nästa år. Bolaget siktar sedan på att få ut sin produkt på massmarknaden under Q2 2017. Priset kommer att ligga på motsvarande 299 kronor.

– Vi håller på att sätta upp avtal med detaljhandlare just nu. Vi är också i färd med att slutföra en finansieringsrunda på 1,2 miljoner dollar, och vi har fått in drygt hälften av det nu. Det återstår en del hårt arbete men det känns samtidigt mycket lovande.

 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer