Se Kinas rymdsond Chang'e-4 landa på månens baksida

2019-01-14 09:24  

Kina blev först med att landa en rymdsond på månens baksida. Nu har den kinesiska rymdmyndigheten släppt en video från landningen.

I början av december sköt den kinesiska rymdmyndigheten upp sin sond Chang'e-4. I början av januari landade den på månens baksida, som första sond i världshistorien.

Nu har den kinesiska rymdmyndigheten släppt en video från Chang'e-4:s landning på Von Kármán-kratern, där rymdsonden också släppte rovern Yutu-2 lös för att undersöka närmiljön.

Månens baksida, månen vänder alltid samma sida mot jorden, är inte helt outforskad. De första bilderna av den togs av en sovjetisk sond 1959. Men den ska nu studeras närmare med hjälp av den kinesiska utrustningen. Bland annat ska terrängen undersökas för att ta reda på om det finns vatten vid månens poler och om det går att odla växter på månen.

Läs mer: Kina: Chang'e-4 har landat på månens baksida

Ett av instrumenten på Chang'e-4 ska undersöka hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan. Detta instrument har byggts av IRF i Kiruna.

Det här är det fjärde av fem kinesiska rymduppdrag som är utformade för att undersöka månens yta. Den femte uppdraget syftar till att hämta hem prover från månen och väntas påbörjas senare i år.

Kina vill ha en bemannad rymdstation i bruk senast år 2022.

Ania Obminska

Mer om: Rymden Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer