Så sprids smittor på flygplan

2015-12-30 07:15  
Foto: Alamy

Att flygplansluften är en smittohärd är en myt. ”Man smittas inte av ventilationsluften vilket de flesta tror”, säger Torsten Lindgren, expert på flygplansluft.

En del av luften i ett flygplan recirkulerar, det vill säga återanvänds. Men det betyder inte att du löper större risk att bli smittad av personen som hostar och nyser tre rader längre fram i kabinen än om hen suttit några skrivbord bort i ditt kontorslandskap. Risken att dra på sig en förkylning är alltså inte större på ett flygplan än någon annanstans.

– Förkylningar smittar genom att någon i närheten hostar eller tar på handtag där smitta förekommer, säger Torsten Lindgren, docent i Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Enligt honom har alla större flygplan ett så kallat hepa-filter som fångar upp de flesta partiklar och bakterier.

Hans tidigare studie, där över tusen personer deltagit, visar att det inte finns någon skillnad i hur ofta besättningar på plan med en hög andel friskluft blivit förkylda i förhållande till flygbesättningar på plan med en hög andel recirkulerande luft.

– Folk tror alltid att de skickas runt virus i flygplanen men det gör det inte för filtret fångar upp alla virus, säger han.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Virus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer