Rätt foder minskar metan i koprutt

2009-05-12 11:05  
Stephen Moore

Med en noga uträknad fodersammansättning går det att minska nötkreaturens utsläpp av växthusgasen metan med 25 procent.

Köttuppfödare får hjälp att minska ett dåligt miljösamvete av en grupp kanadensiska forskare, som hittat en formel för fodersammansättningen till biffkor som reducerar metanutsläppen från djuren med en fjärdedel av idag.

Genom att samla in uppgifter om hur olika ingredienser i djurfoder påverkar metanbildningen i djurens magar har forskarna räknat fram den lämpliga balansen mellan stärkelse, socker, cellulosa, mineralämnen och andra ingredienser i fodret.

- Goda nyheter för miljön , anser Stephen Moore som är professor i jordbruk och näringsvetenskap vid universitetet i Alberta.

Det är ännu för tidigt att använda resultatet av undersökningen i industriell skala, men Stephen Moore anser att forskarna är på god väg att hitta metoder att avsevärt minska metanutsläppen från nötkreatur.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer