Nya supermaterialet ger billiga rfid-etiketter

2009-08-06 13:49  
Den nya metoden att tillverka grafen gör materialet "skrynkligt". Det är nyckeln till att grafenet kan tillverkas i industriella mängder utan att klibba ihop. Bilden visar det nya grafenets topografi - rött är höjder, blått är dalar och lila är det platta landskapet. Foto: Hannes Schniepp.

Det nya supermaterialet grafen kan nå marknaden i år. Men det blir inte i form av ultrasnabba kretsar utan som ledande bläck. Billiga rfid-etiketter på papper och elektriska kontakter i skärmar är tänkta tillämpningar.

Grafen (med betoning på e) är ett av forskarvärldens mest haussade material. Bara ett atomlager tunt är det hundra gånger snabbare än kisel och trettio gånger snabbare än halvledarvärldens sprintermaterial galliumarsenid.

Dessutom har grafen mekaniska egenskaper utöver det vanliga.

Upptäcktes för fem år sedan
Materialet upptäcktes först år 2004, och forskning kring hur det bäst ska framställas och hanteras pågår över hela världen. Hittills har ingen produkt med grafen kommit ut på marknaden.

Det är något som det amerikanska utvecklingsbolaget Vorbeck Materials tänker bli först med

. Med 45 miljoner kronor i nytt riskkapital och ett samarbete med den tyska kemijätten BASF har de tagit sig an uppgiften att få ut ett grafenbaserat bläck på marknaden innan året är slut.

Komplicerad produktionsteknik
Att framställa grafen i stora volymer är ingen lätt uppgift, men företaget har en exklusiv licens på en teknik utvecklats vid Princeton University i New Jersey.

Den patenterade metoden tillverkar grafen av grafit i en tvåstegsraket. Först läggs materialet i en stark syra i 72 timmar. Det bryter bindningarna mellan kolskikten. Därefter hettas materialet upp till 1000 grader.

Värmen får skikten att skiljas åt samtidigt som de skrynklas. Det senare gör det omöjligt för dem att slå sig samman igen. På så sätt kan industriella mängder av materialet tillverkas.

Bläck som leder ström
Först på agendan står nu att använda grafenet för att tillverka ett ledande bläck som bland annat kan användas för att trycka rfid-etiketter på papper och elektriska kontakter till bildskärmar.

Målet är att erbjuda ett billigare alternativ till de silverbaserade bläck som används idag när man vill ha en bra ledningsförmåga. Eftersom bläcket inte behöver någon värmebehandling efter appliceringen kan det också användas på polymerer och andra material som är värmekänsliga.

Enligt John Lettow, vd på Vorbeck Materials, räknar företaget med att grafenbläcket ska komma ut på marknaden i år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer