Ny utmanare till kisel och grafen

2011-01-31 13:55  
Så kan molybdendisulfid används i en transistor.

Molybdendisulfid slår både kisel och grafen på fingrarna när det gäller att tillverka transistorer. Det hävdar schweiziska forskare.

Det nobelprisade materialet grafen pekas ofta ut som efterträdaren till kisel för att tillverka elektronik i framtiden. Men mineralen molybdendisulfid, MoS2, har ännu bättre förutsättningar för att ge billiga och strömsnåla transistorer.

Det skriver en grupp forskare vid EPFL, École polytechnique fédérale de Lausanne, i en artikel i Nature Nanotechnology.

- Det har verklig potential för att tillverka mycket små transistorer, lysdioder och solceller, säger professor Andras Kis vid EPFL i ett uttalande.

Materialet är tvådimensionellt precis som grafen, vilket gör det möjligt att tillverka transistorer som är betydligt mindre än dagens kiselvarianter. De ska dessutom dra 100 000 gånger mindre ström i viloläge jämfört med kiseltransistorer.

En annan styrka är att molybdendisulfiden har ett bandgap på 1,8 elektronvolt, vilket är lagom mycket för transistorer.  Det ger materialet en fördel jämfört med grafen där man måste tillföra dopämnen för att få till ett bandgap.

Molybdendisulfid, som även kallas molybdenglans, används idag som en tillsatts i stål och smörjmedel. Men materialets egenskaper som halvledare har inte undersökts ordentligt.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer