Ny metod mot resistens vid prostatacancer

2019-05-03 07:28  
Forskare ett steg närmare individanpassad behandling av prostatacancer. Foto: TT

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och cirka 25 procent av de drabbade får spridd cancer. Nu har forskare vid Karolinska institutet kommit ett steg närmare en mer individanpassad behandling av sjukdomen.

Tidigare har de gener som kan orsaka resistens mot hormonell behandling undersökts en och en, vilket har lett till motstridiga resultat. KI-forskarna har utvecklat en metod för att testa alla kända resistensmarkörer samtidigt och på så sätt reda ut vilka behandlingsmetoder som är lämpliga. Då kan man också undvika onödiga biverkningar och kostnader.

"Målet är att skapa ett test som kan användas rutinmässigt i den kliniska vardagen, så att patienter med spridd prostatacancer kan få mer individanpassad behandling", säger studiens huvudförfattare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Läs mer: Theranos: Skandalen som skakade Silicon Valley

Resultaten har publicerats i tidskriften Jama Oncology och forskarna arbetar nu vidare med att förbättra och testa sin mätmetod.

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer