Ny detektor hittar bomber i containergods

2009-05-08 13:27  

En ny typ av detektor som kan identifiera sprängämnen, radioaktivt material liksom även droger utvecklas med stöd av Natos program "vetenskap för fred".

För övervakning av stora godsmängder vid flygplatser och gränsövergångar utvecklar forskare vid tyska PTB (Physikalish-Technischen Bundesanstalt tiullsammans med israeliska kolleger en utrustning som använder neutronradiografi och gammaradiografi för att dels söka efter lätta organiska föremål som sprängmedel och droger, dels tyngre radioaktivt material.

Där begränsningar finns med konventionell röntgenutrustning ser forskarna en lösning med neutronradiografi i jakten på sprängämnen.

För ändamålet behövs snabba neutroner med energier mellan 1 och 10 MeV. Dessa neutroner, som har en hastighet av 30000 km/s, alstras vid en accelerator vid PTB.

Med hjälp av en jonaccelerator skickas neutronerna genom exempelvis en container och fångas på andra sidan upp av neutronkameror.

På vägen genom godset ändras energin i neutroner, och utifrån det kan man beräknas sammansättningen av kol, väte, syre och kväve i varorna i containern.

Sprängämnen liksom droger består av mycket speciella sammansättningar av dessa ämnen, som skiljer sig markant från exempelvis livsmedel och andra produkter.

En dator i inspektionsanläggningen har programmerats för att känna igen de eftersökta sammansättningarna och slår larm när även mycket små mängder identifieras.

Men projektet går ett steg vidare för att även hitta tunga ämnen, som radioaktivt material. Därför kombineras neutronbestrålningen med gammastrålning.

PTB betonar att anläggningen inte i första hand är tänkt för lätt bagage vid incheckning på flygplatser. Storleken på utrustningen, med jonaccelerator och avskärmning för strålningen, gör att den bör användas där stora mängder gods i containrar hanteras, alltså vid flygfraktterminaler, i hamnar och vid gränsövergångar.

Från 2012 kommer USA att kräva att gods som ska importeras i landet har kontrollerats redan i avsändarlandet så att förbjudna produkter inte kommer in i landet. Vid PTB ser man därför en kommande stor marknad för den här typen av detektorer som kan användas vid hantering av stora godsmängder.

Forskarna söker nu ytterligare medel för att kunna bygga en demonstrationsanläggning för att testa tekniken pratiskt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer