Ny chans för Lans

2011-05-27 13:55  
Håkan Lans fotograferad utanför Svea Hovrätt i målet mot Gateway för ett år sedan. Foto: Lars Anders Karlberg

Ett nytt domstolsutslag i Washington innebär en sensationell vändning för Håkan Lans i tvisten med sina amerikanska advokater. Han har nu fått grönt ljus att stämma sina gamla advokater i USA.

Håkan Lans fick i veckan besked om att tvisten mellan honom och hans förra advokater i kommer att prövas i amerikansk domstol.

Håkan Lans får därmed sin vilja igenom – att hans skadeståndskrav på den amerikanska advokatbyrån Adduci, Mastriani & Schaumberg och den svenska advokatbyrån Delphi ska avgöras i amerikansk domstol.

De första förhandlingarna är utlysta till den 16 juni klockan 09.30 vid distriktsdomstolen i Washington.

Det var i måndags, den 23 maj, som domaren Reggie B Walton offentliggjorde ett 120 sidor långt dokument med hela bakgrunden till Håkan Lans tvist med sina amerikanska advokater och den svenska advokatfirman Delphi.

I dokumentet tar Reggie B Walton upp hela historien om hur Lans advokater schabblat bort chansen för Håkan Lans att få royalty för sitt patent om färggrafik i datorer.

Håkan Lans förlorade i rättegången mot datorföretaget Gateway för att domstolen hävdade att stämningen mot Gateway lämnats in i fel namn – i Håkan Lans namn och inte i hans företags Uniboards namn .

Det var ett beslut som advokaterna tog utan att ha förankrat det med Håkan Lans. Det framgår nu av Reggie B Waltons dokument. Under tio år har det funnits ett frågetecken om vems beslutet var.

Domaren refererar på punkt efter punkt det som Håkan Lans hela tiden hävdat - att advokater gick bakom hans rygg.

Det ursprungliga domstolsutslaget 2001 där Håkan Lans förlorade mot Gateway, innebar att Gateway kunde kräva att Håkan Lans betalade Gateways rättegångskostnader.

Men Håkan Lans stämde samtidigt sina amerikanska advokater, den svenska advokatbyrån Delphi samt Delphiadvokaterna Peter Utterström och Talbot Lindström inför rätta i Washington.

Domaren Reggie B Waltons dokument tar upp alla aspekter på den här historien, även sådant som inte tagits upp i de tidigare rättegångarna i USA.

Domaren konstaterar att vissa av Håkan Lans påståenden om felaktig rådgivning har prövats tidigare – men inte alla.

Domaren säger också i sitt beslut att även den svenska advokatbyrån och de svenska advokaterna kan ställas inför rätta i USA, vilket är en stor missräkning för Delphi.

Domaren pekar särskilt ut Talbot Lindström som personligen ansvarig.

Läs här kallelsen till förberedande förhandlingar.

Domarens dokument

Läs här hela det 120-sidiga dokumentet.

Notera särskilt följande sidor:

Sid 3. Domaren konstaterar att det numera berömda 986-patentet på advokaternas förslag skulle överföras till ett företag.

Sid 4 längst ned. Adduci, Mastriani och Schaumberg mötte Utterström och Lindström i juli 1997 på AMS kontor i Washington och beslutade att stämningen mot Gateway skulle föras i Håkan Lans namn enbart.

Sid 17 första stycket. AMS representerade redan från början både Håkan Lans och hans företag Uniboard.

Sid 18 längst ned bekräftas att Gateway var ute efter att få tillgång till samtliga Håkans Lans uppfinningar - både historiska och framtida.

Sid 59 längst upp. Domaren säger att Talbot Lindström, som arbetade på Delphis advokatkontor i Stockholm, personligen kan hållas ansvarig.

Sid 65 andra stycket. Domaren säger att Delphis ansvar i det här målet ska avgöras i USA.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Patent Gateway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer