Nu utvinns höstlövens pigment

2016-11-02 12:03  

Det röda, gula och orangea i höstlöven är en outnyttjad resurs, enligt finska forskare. Nu testas om pigment från löven kan användas i kosmetika och textilier

Det finska ordet ”ruska” betyder i svensk översättning ungefär höstprakt och används för att beskriva när de finska skogarna skiftar färg om hösten. Nu står finska forskningsinstitutet VTT, Technical Research center of Finland, bakom försök för att se om höstlöven kan användas till mer än att vara praktfulla.

Ett område är att utvinna färgämnena och använda dem inom kosmetika- och textilindustrin. Men löven innehåller också annat som är värdefullt, som proteiner, kolhydrater och ämnen som kan hämma bakterietillväxt, enligt VTI.

Till exempel kan den biomassa som blir kvar efter att pigment tagits till vara användas till jordförbättring eller näringsämne vid odling, eller efter processer som tillsats i livsmedel, djurfoder, eller som ingrediens i hygienprodukter.

– I laboratorieförsök har vi hittat flera lovande sätt att använda löv på. Försök pågår där vi undersöker våra metoder i praktiken, och vilka mängder av värdefulla ämnen som går att utvinna från löven, säger Liisa Nohynek, forskare på VTT, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Lövens röda höstfärg är solskydd

Längst har VTT kommit när det gäller att utvinna färgämnena ur löven. Det är karotenoider som ger löven den gula och orangea färgen, och antocyanin som ger den röda färgen. I Otnäs i Esbo, där VTT har sitt säte, har stora mängder löv samlats in för att användas i ett pilotförsök.

Anna Orring

Mer om: Kosmetika Textil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer