Novavax hoppas på godkänt vaccin i maj

2021-03-02 07:32  
Regeringens mål är att man ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg. Foto: Johan Nilsson/TT

Det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax hoppas kunna få sitt vaccin mot covid-19 godkänt i USA redan i maj, det uppger företagets chef Stanley Erck.

Han säger att Novavax diskuterar frågan med USA:s läkemedelsmyndighet FDA, som enligt Erck kan ge grönt ljus baserat på Novavax brittiska fas 3-studier.

Enligt en preliminär analys av den undersökningen ger vaccinet ett skydd på 95,6 procent mot den ursprungliga varianten av viruset, medan den ger ett skydd på 85,6 procent mot den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien.

Ett slutgiltigt resultat väntas enligt Erck inom ett par veckor.

Om FDA inte godtar den studien får Novavax invänta resultaten från sina amerikanska studier, som väntas under senvåren. Då skulle ett godkännande kunna komma under sommaren.

Novavax står, enligt Erck, redo att masstillverka sitt vaccin och ha tiotals miljoner doser klara för leverans i USA när de får klartecken från FDA.

Företaget har lovat att distribuera 110 miljoner doser före tredje kvartalets slut, men det kan Novavax klara av redan i juli, om allt går vägen.

Johnson & Johnsons covid 19-vaccin godkändes av FDA i söndags, tidigare har myndigheten godkänt vaccin från Pfizer och Moderna.

Mer om: Vaccin Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer